LRT taryba atsakymus Seimui žada pateikti kitą savaitę

Dėl atsakymų Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) skaidrumu susirūpinusiems Seimo nariams antradienį sutarusi visuomeninio transliuotojo Taryba žada parlamentarams juos pateikti kitą savaitę.

„Jų pagrindas yra parengtas. Mes rengiamės tai padaryti šią savaitę, bet gali nepavykti. Tai eina kalba apie tai, kad galbūt pateiksime kitos savaitės (...) pradžioje, bet tikslios datos negaliu pasakyti“, – BNS sakė antradienį posėdžiavusios LRT Tarybos pirmininkas Žygintas Pečiulis.

Pasak jo, prieš pateikiant atsakymus parlamentarams dar reikia peržiūrėti dokumento priedus ir ištaisyti redakcines klaidas. Taryba atsakymų Seimo nariams turiniui pritarė vienbalsiai.

Ž. Pečiulis teigė, kad po kurio laiko LRT atsakymus į parlamentarų klausimus pateiks ir viešai, tik juose gali būti kiek mažiau duomenų dėl konfidencialumo reikalavimų, jie gali būti atskleidžiami „suprantamesne forma“.

Antradienį LRT Taryba svarstė lapkričio pradžioje jai pateiktus beveik pusės parlamentarų klausimus. Jie paprašė pateikti informaciją, ar LRT direktorius ir Tarybos nariai deklaruoja turtą, viešuosius ir privačius interesus įstatymų nustatyta tvarka, taip pat klausiama, kodėl LRT Tarybos posėdžiai vienu metu tapo netransliuojami tiesiogiai.

Visuomeninio transliuotojo taip pat klausiama apie darbuotojų atlyginimus ir priedus, santykius su prodiuserinėmis kompanijomis, kaip vyksta viešieji pirkimai. Prašoma nurodyti, kokios prodiuserinės kompanijos rengia naujojo 2017 metų rudens LRT sezono projektus ir kokiu būdu jos buvo atrinktos.

Dabar kažkaip akcentuojama, kad tas skaidrumas, viešumas yra, atsiprašau už palyginimą, vaikščiojimas nuogiems.

LRT Tarybos prašoma informuoti, kur visuomenė gali susipažinti su viešųjų pirkimų rezultatais, ar LRT tarybai tvirtinant viešųjų pirkimų rezultatus yra pateikiami duomenys apie nugalėtojus, jų atrankos pagrindimą, sutarties kainą.

Pasak Ž. Pečiulio, Taryba atsakė į visus klausimus, bet negalės pateikti duomenų, pažeidžiančių asmens duomenų apsaugą apibrėžiančius įstatymus ar konfidencialumo susitarimus. Tarp tokių duomenų – informacija apie konkrečių LRT darbuotojų atlyginimus ar sutartys su prodiuserinėmis kompanijomis.

Jo teigimu, jeigu Seimo nariai toliau reikalautų sutarčių, LRT Taryba bandytų atsiklausti kiekvieno jos subjekto, ar dokumentas gali būti pateiktas.

„Mano asmenine nuomone, tai yra nonsensas ir aš nemanau, kad didelė dalis suinteresuotų asmenų sutiktų, nes visi prodiuseriai žaidžia tam tikroje rinkoje, vyksta konkurencija ir tokios informacijos atskleidimas pakenktų visų transliuotojų interesams“, – sakė Ž. Pečiulis.

„Dabar kažkaip akcentuojama, kad tas skaidrumas, viešumas yra, atsiprašau už palyginimą, vaikščiojimas nuogiems“, – teigė jis.

„Mes esame pakankamai skaidrūs, tačiau laikomės įstatymų“, – kalbėjo LRT Tarybos pirmininkas.

LRT yra valstybės biudžeto lėšomis finansuojama žiniasklaidos grupė Lietuvoje, jungianti tris televizijos kanalus, tris radijo programas ir interneto portalą.

Valstybės asignavimai LRT  2016 metais siekė beveik 33,7 mln. eurų, o šiais metais – 36,5 mln. eurų. Tai yra didžioji dalis nacionalinio transliuotojo biudžeto.

LRT Taryba yra aukščiausioji Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos valdymo institucija, turinti atstovauti visuomenės interesams. Ji sudaroma šešeriems metams iš 12 asmenų – visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų.


Šiame straipsnyje: LRT tarybaskaidrumasSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių