LRT nusprendė netransliuoti premjero raginimų eiti balsuoti

  • Teksto dydis:

Nacionalinis transliuotojas nusprendė prieš Seimo rinkimus nerodyti premjero, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus kreipimosi su raginimu piliečiams eiti balsuoti.

Leisti parodyti premjero kreipimąsi į rinkėjus LRT televizijos eteryje ketvirtadienį ir penktadienį nacionalinio transliuotojo vadovybės raštu prašė jo atstovas spaudai Mindaugas Janulionis, vaizdo klipą prašyta pakartoti kelis kartus per dieną.

„Programoje šiandien jokių pakeitimų nėra“, – BNS sakė LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

Anot jo, toks sprendimas priimtas konsultuojantis su Vyriausiąja rinkimų komisija (VRK), premjero komanda.

M.Janulionis sako, kad idėja dėl tokio kreipimosi kilo premjero patarėjų komandai. Tai, jo teigimu, turėjo būti ne rinkimų agitacija, o „apolitiškas kreipimasis į tautą“, skatinantis būti aktyviems per rinkimus. Tiesa, jis nurodo, kad kreipimasis jau buvo suderintas su televizija, bet atšauktas dėl A.Butkevičiaus vienos dienos atostogų.

„A.Siaurusevičius Kirkilui (socialdemokratų ir Seimo vicepirmininkui Gediminui Kirkilui - BNS) buvo pasakęs, kad galėtų jie padaryti tiesioginę transliaciją 14 valandą, su premjero kreipimusi. Bet kadangi premjeras šiandien yra Vilkaviškyje, taip ir liko – jis šiandien yra išėjęs nemokamų atostogų“, – BNS sakė M.Janulionis.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia, kad dėl šio atvejo į komisijos specialistus, bet ne į jį asmeniškai, kreipėsi LRT atstovai. Anot jo, televizijos atstovams išaiškinta, kad Seimo rinkimų įstatymas nedraudžia premjerui, prezidentui ir Seimo pirmininkui pasisakyti nacionalinio transliuotojo eteryje, kai jie yra kandidatai, tačiau tai padaryti gali tik vaizdo įraše, o ne per tiesioginę transliaciją. Be to, tai neužkerta kelio įvertinti paties kreipimosi turinio, tai gali būti pripažinta draudžiama rinkimų agitacija.

„Jei LRT mano, kad yra svarbus dalykas, kad premjeras kalbėtų, tai jie patys sprendimą dėl to priima. O ką premjeras pasako, jei būna apskųstas, tuomet gali būti visaip. Kalbama apie tai, kad nebūtų rinkimų agitacijos elementų. O ar tikrai nebūtų, galima spręsti jau tik po to“, – dėstė Z.Vaigauskas.

Anot jo, tokios išimtys nėra taikomos kitiems politikams, kandidatuojantiems rinkimuose.

Dėl VRK rekomendacijų jau buvo atšauktas ir prieš mėnesį planuotas premjero tiesioginiame eteryje planuotas interviu LRT laidai „Laba diena, Lietuva“.

Seimo rinkimų įstatyme yra įrašytas draudimas vykdyti rinkimų agitaciją naudojantis tarnybine padėtimi. Straipsnis numato, bet kam draudžiama naudotis tarnybine padėtimi valstybės ar savivaldybių institucijose, įstaigose ar organizacijose, taip pat valstybinėse ar savivaldybių visuomenės informavimo priemonėse vykdant bet kokią rinkimų agitaciją. Valstybės, savivaldybių pareigūnams, valstybės tarnautojams draudžiama naudotis tarnybine padėtimi sudaryti sau ar partijai išskirtines rinkimų agitacijos sąlygas.

Kandidatai į Seimo narius valstybinėse visuomenės informavimo priemonėse gali kalbėti tik LRT su VRK rengiamuose debatuose. Jei kandidatui dėl einamų pareigų reikia pranešti visuomenės informavimo priemonėms svarbių žinių, tai jis gali padaryti spaudos konferencijoje, o skelbti galima tik tą dalį, kurioje nėra rinkimų agitacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

užteks

užteks portretas
Tai kad mes jo ne tik prisiklausėme, bet ir persiklausėme. Labai sunkiai "dėlioja" sakinius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių