A. Širinskienė: LRT direktoriaus alga viršija maksimaliai galimą

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus darbo užmokestis yra gerokai didesnis nei leidžia Vyriausybės nutarimas ir galiojantys įstatymai, teigia Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Tai ji pareiškė ketvirtadienį per LRT finansus tiriančios Seimo tyrimo komisijos posėdį.

A. Širinskienės teigimu, LRT įstatyme nenumatyta, kokia turėtų būti nacionalinio transliuotojo vadovo alga. Anot jos, tuomet reikėtų vadovautis Vyriausybės nutarimu, kuris nustato, kaip skaičiuojamas valstybei priklausančių viešųjų įstaigų vadovo darbo užmokestis. LRT statusas - viešoji įstaiga.

Seimo narės skaičiavimu, taikant maksimalius koeficientus LRT generalinio direktoriaus pastovioji darbo užmokesčio dalis būtų 1921 euras, o kintamoji negalėtų viršyti 960 eurų. Tokiu būdu bendras jo užmokestis negalėtų viršyti 2881 euro. Tuo metu viešai skelbta, kad A. Siaurusevičius uždirba 4270 eurų.

Darbo užmokestis A. Siaurusevičiui padidintas nuo šių metų sausio LRT tarybos sprendimu. Prieš tai LRT privačiai bendrovei „Hay group“ užsakė atlikti tyrimą apie valstybės valdomų įmonių ir valstybės pareigūnų atlyginimus 2014 – 2015 metais. Gavusi duomenis LRT taryba konstatavo, kad kai kurių valstybės valdomų įmonių vadovų atlyginimai per šį laikotarpį kilo, o LRT direktoriaus pareigybės atlyginimas nekinta jau ilgą laiką. Kiek kainavo šis tyrimas, A. Siaurusevičius ketvirtadienį neatskleidė. Tuo metu Centriniame viešųjų pirkimų portale viešai skelbiamose sutartyse nurodoma, kad šį tyrimą bendrovė „Hay group“ atliks už 9,5 tūkst. eurų.

„Jums, kaip vadovui, nekyla klausimas, kad gaunate 1400 eurų didesnį atlyginimą nei numato įstatymai?“ – klausė A. Širinskienė.

A. Siaurusevičius teigė, kad klausimą dėl jo atlyginimo reikėtų adresuoti LRT tarybai. Mat LRT įstatyme numatyta, kad būtent Taryba jam nustato darbo užmokestį.

Jums, kaip vadovui, nekyla klausimas, kad gaunate 1400 eurų didesnį atlyginimą nei numato įstatymai?

„Galiu tik jums pasakyti, kad kai laimi konkursą, atlyginimas būna parašytas. Jeigu tinka eini, jeigu netinka, neini“, – sakė LRT vadovas.

Jis prisiminė, kad 1998 metais, kai jis laimėjo pirmąjį LRT generalinio direktoriaus konkursą, buvo numatyta 12 tūkst. litų (apie 3,5 tūkst. eurų) alga. Tačiau per ekonominę krizę A. Siaurusevičius sakė algą sau sumažinęs iki 40 procentų.

Nepatvirtinta ataskaita

Ketvirtadienį komisijos nariai taip pat domėjosi LRT metų veiklos ataskaitomis. Parlamentarams kilo klausimų, kas nustato, kokie duomenys turi būti pateikti, kodėl ataskaita teikiama Kultūros komitetui, o ne Seimui plenarinių posėdžių salėje.

„Ataskaitų turiniui Seimas niekada neturėjo priekaištų“, – tvirtino A. Siaurusevičius.

Jis teigė, kad 2016 metų veiklos ataskaitą LRT taryba Seimui pateikė iki liepos. LRT vadovo teigimu, Kultūros komitetas ją apsvarstė, tačiau esą atėjus laikui balsuoti dėl pritarimo, komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis nutraukė procesą, sakydamas, kad kilo papildomų klausimų.

„Sutarėme, kad bus pratęsimas kitame posėdyje, kad bus išvažiuojamasis posėdis LRT patalpose, buvo suderinta data, bet komitetas neatvyko ir daugiau ataskaita nebuvo svarstoma. (...) Dabar tos ataskaitos statusas neaiškus – ji nei patvirtinta, nei atmesta“, – tvirtino A. Siaurusevičius.

„Komitetas daugiau tuo klausimu nesirenka, tai mes ir negalime patikslinti“, – pridūrė jis.

Kodėl ataskaitą reikia pateikti komitetui, o ne visam parlamentui, A. Siaurusevičius teigė, kad tai pačio Seimo pasirinkimas.

„Kur mus kviečia, ten ir einame“, – sakė jis.

Nacionalinio transliuotojo vadovas ketvirtadienį taip pat Seimo nariams aiškino, kad jo vadovaujamoje įstaigoje tvarkomi, apskaitomi dokumentai, vykdomas interesų deklaravimas, atliekamas vidaus auditas ir kt.

Komisija apskųsta KT

Komisiją LRT finansams tirti Seimas sudarė baigdamas rudens sesiją. Jos iniciatoriai „valstiečiai“ teigia, kad komisija padės išsiaiškinti, ar nacionalinis transliuotojas tinkamai leidžia biudžeto lėšas.

Komisijai pavesta nustatyti, ar LRT iš prodiuserių perkamos paslaugos atitinka rinkos kainas, ji taip pat turi nagrinėti LRT pirkimus, vadovybės struktūrą, jos atitikimą europinei praktikai ir t. t.

Tyrimo kritikai šios komisijos sudarymą vadina spaudimu žiniasklaidai ir kerštu žurnalistams už keliamus „valstiečiams“ nepatogius klausimus. Komisijos iniciatoriai pabrėžia ketiną aiškintis išskirtinai LRT finansus.

Seimas yra nurodęs tyrimą baigti iki birželio 1-osios.

Grupė parlamentarų yra kreipęsi į Konstitucinį Teismą, kad šis įvertintų, ar tokios tyrimo komisijos sudarymas nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtintai teisei laisvai reikšti įsitikinimus, ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Nera ko ce diskutuoti -Lietuvos mafijozinis klanai kovoja tarpusavija ,tautiecei pigi darbo jega, atpirkimo vergai-kol Lietuvoja nebus Lietuvysko maidano niekas nepasasikeis,idomu kada tautai truks kantrybe ar dar ilgai reikia laukti.o gal as klystu esu naivus.

to nezinau kap...

to nezinau kap... portretas
po to jai but referendume laimeja perversmininkai,tai zeme is savininku but ateme ir atidave kolchoznikams...kolchozams steigti...turbut norejai but kolchozo pirmininku...

Nežinau kap ta

Nežinau kap ta  portretas
padaryt bet reiketu šita LRT šutve patraukti griežton atsakomyben už tai ka daug metu šališkai reklamavo banditus, niekšus ir kitas politines atmatas neleisdami į eteri nei tikros akademinės bendruomenės nei savo šeimininku valdžiukų politikai nepritarinčiu piliečiuų."Neikit balsuoti, neikit balsuoti!"šaukė į eterį LTV studijoje šalia prezidentės atsistojes Landzbergis- taip buvo atvirai boikotuojamas Žemės Referendumas...Čia ne rusai puolė o seni komuniagos savo linija vedė.Tarp kitko Siaurusevičius buvo vienas iš aršiausių liustracijos įstatymo priešininkų ir kažkada priklausė jedinstvai.Tai nereikia ilgai spėlioti kam gal būt dabar jis priklauso ir tarnauja
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių