Lietuvos vadovai: Holokausto patirtis rodo, kad abejingumas atveria kelią tragedijoms

  • Teksto dydis:

Tragiška Europos istorija rodo, jog abejingumas atveria kelią smurtui ir agresijai bei gali reikšti stovėjimą blogio pusėje, sakė Lietuvos vadovai, antradienį Lenkijoje dalyvaudami 70-ųjų Aušvico koncentracijos stovyklos kalinių išlaisvinimo metinių ir Holokausto aukų minėjime.

„Milijonai mirties stovyklose prarastų gyvybių yra priminimas mums apie tai, kad ciniškas abejingumas atveria kelią smurtui ir agresijai. Todėl visų mūsų pareiga ir atsakomybė - neleisti, kad juodi istorijos puslapiai pasikartotų. Negalime likti abejingi tam, kas buvo ir tam, kas vyksta šiandien", - pranešime spaudai teigė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Minėdami vienos didžiausių tragedijų žmonijos istorijoje – Holokausto – aukų atminimą, dalinamės bendru skausmu su išgyvenusiais šį košmarą. Liudydami skaudžią istorinę atmintį, dar kartą pabrėžiame, kad Lietuvoje nėra ir niekuomet nebus vietos antisemitizmui, ksenofobijai ir kitoms žmogaus neapykantos formoms. (...) Holokausto pragarą išgyvenusieji liudija, kad abejingumas ir tyla blogio akivaizdoje gali reikšti stovėjimą blogio pusėje“, – sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Minėjimo metu Europos ir pasaulio valstybių vadovai bei tarptautinių organizacijų atstovai bendravo su likusiais gyvais Aušvico koncentracijos stovyklos kaliniais. Pasak prezidentės, šie tragediją išgyvenę žmonės yra tikrosios žmogaus stiprybės ir drąsos pavyzdys.

Aušvico išlaisvinimo metinių minėjime svečius priėmė Lenkijos Prezidentas Bronislavas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis). Renginiuose Lenkijoje iš viso dalyvavo apie 50 šalių atstovų, tarp jų - Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as (Fransua Holiandas), Vokietijos Prezidentas Joachimas Gauckas (Joachimas Gaukas), Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka, Austrijos Prezidentas Heinzas Fischeris (Hainsas Fišeris), Kroatijos Prezidentas Ivo Jasipovičius, Maltos Prezidentė Marie Loise Coleiro Preca (Mari Luiz Koleiro Preka), Šveicarijos Prezidentė Simonetta Sommaruga (Simonetą Somaruga) Belgų Karalius Filipas ir Karalienė Matilda.

Atidarant minėjimą Lenkijos Prezidentas Bronisławas Komorowskis pasakė kalbą, vyko religinės maldos. Pagrindinis dėmesys minėjime skirtas likusiems gyviems Aušvico liudininkams, kurių atstovai kartu su šalių delegacijų vadovais uždegė atminimo žvakutes prie Aukų monumento.

Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena oficialiai minima sausio 27 dieną. Šią dieną 1945 metais buvo išlaisvinta Aušvico koncentracijos stovykla Lenkijoje.

Antrojo pasaulinio karo metais per Holokaustą žuvo apie 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų. Pasaulyje per Holokaustą nužudyta apie 6 mln. žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
o kas islaisvino, Lietuva?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių