Lietuvos prezidentės vizitai drieksis nuo JAV iki Ukrainos

Rugpjūtį beveik niekur nevykusi ir nieko nelankiusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė po mėnesio kaip reikiant padirbės. Jos laukia net keturi svarbūs vizitai. Įspūdingiausias, žinoma, – susitikimas su JAV vadovu.

Istorinis susitikimas?

"Politinis ruduo prasidės istoriniu, šalies saugumui ypač svarbiu vizitu į Jungtines Amerikos Valstijas", – taip iškilmingai išplatintame pranešime Lietuvos prezidentūra apibūdina rugpjūčio 30 d. vyksiantį susitikimą su JAV prezidentu Baraku Obama. Tiesa, D.Grybauskaitė su didžiosios valstybės vadovu bendraus ne viena. Susitikime taip pat dalyvaus Latvijos ir Estijos vadovai.

Tai bus pirmasis oficialus Baltijos šalių ir JAV prezidentų susitikimas po to, kai Lietuva, Latvija ir Estija įstojo į NATO 2004 m. Kaip skelbiama, su JAV prezidentu šalies vadovė aptars bendradarbiavimo stiprinimo galimybes karinio ir energetinio saugumo srityse, Baltijos šalių vaidmenį ES, santykius su Rusija ir Rytų partnerystės šalimis, derybas dėl didžiausio pasaulyje prekybinio susitarimo – ES ir JAV laisvosios prekybos sutarties. Prezidentūra informavo, kad po susitikimo bus paskelbta bendra Baltijos šalių ir JAV prezidentų politinė deklaracija.

Beje, D.Grybauskaitė ir B.Obama jau buvo susitikę 2011-aisiais per Varšuvoje vykusį Vidurio Europos valstybių vadovų susitikimą.

Parodys vietą Rusijai

Kelis dešimtmečius Baltijos šalių užsienio politika besidomintis britų savaitraščio "The Economist" apžvalgininkas Edwardas Lucasas sako, kad pagrindinė priežastis, kodėl Baltijos šalių prezidentai vyksta į JAV, – ne staiga padidėjęs Amerikos susidomėjimas Baltijos šalių reikalais, o aštrus santykių tarp JAV ir Rusijos pablogėjimas.

"Taip pat įdomu tai, kad prezidentas B.Obama keliaus į Stokholmą, kai Rusijoje vyks G 20 susitikimas. Tai tam tikras atsakas į itin nemalonų Maskvos elgesį pastaruoju metu", – teigė jis.
Be kita ko, E.Lucasas įsitikinęs, kad Baltijos šalių prezidentų vizitas Vašingtone taip pat bus labiau parodomojo pobūdžio.

"Nemanau, kad jame bus aptarta kas nors labai svarbaus. Tačiau vizitas yra sveikintinas ir aš dėl to džiaugiuosi", – sakė E.Lucasas.

Gerins įvaizdį

Panašios nuomonės laikosi ir politologas Kęstutis Girnius. "Amerikos įvaizdis blogėja. Dabar toks laikotarpis, kai B.Obamos ir Amerikos populiarumas smukęs, buvo labai didelis Europos valstybių pasipiktinimas, kai sužinota, kaip plačiai buvo šnipinėjama. B.Obamai ir Amerikai naudinga pradėti šnekėtis su tomis šalimis, kurios labiau linkusios juos palaikyti. Baltijos šalys yra kaip tik tos, kurios nuolaidžiau žiūri į Amerikos šnipinėjimą, jausdamos, kad Rusija tikrai ne mažiau tai daro, kad tai būtinas dalykas", – teigė K.Girnius.

Dar vienas motyvas susitikti su Baltijos šalių vadovais, pasak politologo, – oponentų respublikonų demokratams žeriama kritika dėl per didelės jų draugystės su Rusija, kur šiuo metu apsistojęs Edwardas Snowdenas, ir esą per menko dialogo su Europos valstybėmis.

"Dėmesio kreipimas į Baltijos šalis ir į Europą – kaip paskutinė galimybė pasakyti Rusijai: žiūrėkite, jūs su E.Snowdenu tai ir tai darote, bet prisiminkite, kad mes irgi galime ką nors padaryti. Tai yra ir kaip simbolinis kreipimasis, bet šį tą jis reiškia", – įžvelgė K.Girnius.

Bendraus su karaliumi

Išvyka į JAV – ne vienintelė D.Grybauskaitės kelionė. Rugsėjo 12 ir 13 d. Prezidentė su oficialiu vizitu lankysis Briuselyje. Belgijos sostinėje vyks pirmasis šalies vadovės ir naujojo Belgijos karaliaus Philippe’o susitikimas.

Prezidentūra skelbia, kad per šį vizitą Prezidentė taip pat atidarys pagrindinį Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai skirtą kultūros renginį. Be to, rugsėjo 20 d. Prezidentė, kaip ES Tarybai pirmininkaujančios valstybės vadovė, dalyvaus tarptautinėje Jaltos konferencijoje, skirtoje Ukrainos europinėms perspektyvoms aptarti, ir susitiks su Ukrainos Prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

O rugsėjo pabaigoje Lietuvos vadovė Niujorke dalyvaus kasmečiuose Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos debatuose, kurie šiemet skirti paramai besivystančioms valstybėms aptarti.

Lietuva šiemet kandidatuoja į įtakingiausią JT politinę instituciją – JT Saugumo Tarybą. Niujorke Prezidentė taip pat susitiks su buvusia JAV valstybės sekretore Hillary Clinton ir jai įteiks Vytauto Didžiojo ordino Didįjį kryžių, kuris buvusiai diplomatijos vadovei skirtas už nuopelnus stiprinant Lietuvos ir JAV tarpvalstybinius ryšius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o ką

o ką portretas
tuomet norėtų matyti? kažin, už ką balsuos runkeliai, jau dabar pasirinkę ir sumokėję už valdžią?

GAGA

GAGA portretas
Ji nesunkiai gali tapti ES komisare, jeigu lietuviai jos nenoretų matyti Prezidente.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių