Lietuvos politikai glosto brokdarius

Nekokybiškais darbais garsėjančioms įmonėms netrukus ims svilti padai – ruošiamasi įstatymu patvirtinti brokdarių juodąjį sąrašą ir taip sutramdyti iš biudžeto pinigų lobstančius veikėjus. Tačiau šiuo metu kai kuriems verslininkams pavyksta išsisukti nuo įsipareigojimų, jei valdžioje – partijos bičiuliai.

Iš biudžeto – 60 tūkst. eurų

Istorija dėl vienos nekokybiškai asfaltuotos gatvės byloja, kad kai kuriose savivaldybėse niekam nekyla klausimų, kai viešuosius pirkimus laimi tarybos narių įmonės, o rajonus valdančių politikų sprendimai yra aukščiau už įstatymus.

Skundą dėl Laisvės gatvės Plungės mieste remonto gavo Klaipėdos apygardos prokuratūra, Viešųjų pirkimų tarnyba, Lietuvos automobilių kelių direkcija ir net Specialiųjų tyrimų tarnyba.

"Tai yra atvira korupcija, tik niekas nenori to įžvelgti. Viena partija valdo rajoną, tad ir tos pačios partijos atstovai gatves asfaltuoja", – apie plungiškių politikų "duobėtus" politinius sprendimus pasakojo Plungės tarybos narys Robertas Endrikas.

Skandalas kilo po to, kai viešąjį konkursą Laisvės gatvės remontui laimėjo Plungės rajono tarybos nario Tomo Raudžio vadovaujama įmonė "Valda". Šis tarybos narys priklauso valdančiajai daugumai. Jis yra Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžio narys, kaip ir rajonui vadovaujantis meras Audrius Klišonis.

Konkurso būdu liberalo įmonė laimėjo gatvių asfaltavimo darbų konkursą 207 tūkst. litų sumai. Tai yra apie 60 tūkst. eurų. Rangovai turėjo išasfaltuoti Laisvės gatvės ruožą, kuriame asfalto danga buvo tiesta maždaug prieš 20 metų.

"Juokas pro ašaras, bet baigus darbus plungiškiai, važiuodami šia gatve, stabdė automobilius ir lipo iš jų apsižiūrėti – ar tik nėra kiaura jų mašinos padanga. Visi kraipė galvas. Mašinos dreba, dunda. Akivaizdu, kad kelio danga yra nekokybiška", – aiškino R.Endrikas.

Kompensavo broką?

Pasirodo, Plungės rajono savivaldybės administracija dar 2015 m. liepos 1 d. raštu informavo Kelių direkciją, kad Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis atliko gatvės, kuriai galioja garantinis terminas, apžiūrą.

Konstatuota, kad Laisvės gatvės kapitalinio remonto darbų defektai pagal darbus vykdžiusios įmonės "Valda" pateiktą garantinį raštą turi būti ištaisyti iki 2015 m. rugsėjo 1 d.

"Kelių direkcijos nuomone, tai pati savivaldybė turėtų reikalauti, kad rangovas laikytųsi įsipareigojimų. Kodėl tai nebuvo padaryta, aš nežinau", – tikino Kelių direkcijos direktoriaus pavaduotojas Juozas Gedvilas.

Plungės savivaldybės vadovai ne tik nespaudė rangovo taisyti broko, negrasino sankcijomis, o pasielgė priešingai. Brokdariu pripažintas rangovas gavo dar daugiau darbų – buvo nurodyta išasfaltuoti kitą vietą – Babrungo gatvės dalį.

Garantija – 5 metai

Paklaustas, kokiu teisės aktu vadovaudamasi savivaldybė nusprendė nesilaikyti Statybos įstatymo, kuriame aiškiai pabrėžta, kad bet kokie statybos darbai turi būti atlikti kokybiškai, o aptikti defektai turi būti šalinami per nustatytą statinio garantinį terminą, Plungės meras rėžtelėjo iš kojų verčiantį atsakymą.

"Vadovautasi protingumo kriterijumi", – atsakė A.Klišonis.

Statybos įstatyme numatyta, kad skaičiuojant nuo visų rangovo atliktų darbų perdavimo užsakovui dienos garantinis terminas negali būti trumpesnis kaip 5 metai. O statinio rangovas ir statybos techninis prižiūrėtojas Civilinio kodekso numatyta tvarka per šį terminą privalo pašalinti defektus.

Apmovė direkciją?

Peršasi išvada, kad Plungės savivaldybė, švelniai tariant, apgavo Kelių direkciją. Tam, kad rangovui būtų išmokėti pinigai, darbų priėmimo aktai su rangovų įsipareigojimais šalinti defektus buvo perduoti. Rangovas pinigus gavo, bet broką paliko.

"Pats meras viename komitetų yra pareiškęs, kad kol kas nė vienam plungiškiui akiniai nuo nosies nenukrito ir nė vienam dantys nepabiro. Vadinasi, gatve važiuoti galima. Bet jei vadovausimės tokia logika, tai kur nueisime? Man įdomu, ar nuo pakalbėjimų posėdžiuose brokas pats išsilygina? Ir kokiu įstatymu vadovaujantis galima net netaisyti broko?" – savivaldybės vadovų požiūrį į rangovų darbus apibūdino R.Endrikas.

Meras A.Klišonis rašte tarybos nariams pažymėjo, kad "savivaldybės administracija neįžvelgia poreikio iš naujo asfaltuoti ar kitaip tvarkyti ne visai kokybiškai išasfaltuotas Laisvės gatvės dalis tarp sankryžų su Kalniškių ir Rietavo gatvėmis, nes susidarę nelygumai nesukelia vairuotojams problemų".

Išeitų, kad Plungės merui geriau matyti, kas yra geriausia vairuotojams, tik jis gali spręsti, kas yra kokybė, ir tik rajono valdžia gali kalbėti visų rajono vairuotojų vardu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juonis

Juonis portretas
Ne balsuokite už liberalus labai prašau Plungės žmonės ką jie daro kad jūs žinotumėte. Pasidomėkite atidžiau kokie jų korumpuoti planai.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Piliečiams belieka paduoti į teismą savivaldybės atsakingus pareigūnus už pareigų neatlikimą. Tai gali būti ir juristai, kurių pareiga išieškoti žalą ,o teisėjas patirs didelį malonumą tenkindamas visuomenės poreikį.Kito efektyvaus kelio nėra, tik su lazda per knyslę.

STEPAS

STEPAS portretas
TARYBŲ LIETUVOJE VIENA PARTIJA KORUMPAVO O DABAR JŲ ŠUTVĖ TAD IR KORUPCIJOS DAUGIAU NES VISIEM REIKIA PASIPELNYTI - O BIUDŽETO VIS JIEM MAŽAI
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių