Lietuvos pasiūlymas „Gazprom“: mainais už pigesnes dujas - atsisakyti ieškinių, pasirašyti ilgalaikę sutartį?

  • Teksto dydis:

Lietuva mainais už pigesnes Rusijos dujų koncerno "Gazprom" dujas gali atsisakyti teisinių ginčų dėl bendrovės "Lietuvos dujos" ir jos vadovų veiklos tyrimo bei 5 mlrd. litų vertės ieškinio Stokholmo arbitraže.

BNS žiniomis, be to, priklausomai nuo nuolaidų dydžio, Lietuva sutiktų pasirašyti naują ilgalaikę - nuo 2013 iki 2020-ųjų - dujų pirkimo sutartį, o dujų tranzitas į Kaliningradą būtų reglamentuotas atskira sutartimi.

Lietuva siūlo, kad ji atsisakytų arbitražuose pateiktų ieškinių dėl neteisingų dujų kainų, o Rusija - ieškinio dėl investicijų apsaugos. Iš "Gazprom" per arbitražą reikalaujamus 5 mlrd. litų Lietuva iš koncerno galėtų atgauti per nuolaidas už ateities dujas.  

Vyriausybės atstovai šios BNS turimos informacijos nekomentuoja.

"Tokios spekuliacijos galimai skleidžiamos, kad pakenktų deryboms, todėl ministerija jų neketina komentuoti", - BNS sakė energetikos ministro atstovė Daiva Rimašauskaitė.

Premjeras Algirdas Butkevičius BNS teigė negalintis patvirtinti tokios informacijos ir taip pat tikino, kad jos skleidimu siekiama pakenkti deryboms.

"Ne, negaliu (patvirtinti - BNS). (...) Neturiu tokios informacijos. Toje derybų grupėje tokie klausimai nebuvo keliami. Tokių veiksmų tikslas - kad nebūtų pasiektas teigiamas rezultatas", - BNS sakė A.Butkevičius.

Kai kurie BNS konsultavę ekspertai sako, kad kompensacijos išmokėjimas, šaliai atsisakius didelės vertės ieškinio, būtų normali praktika, tačiau ji turėtų būti išmokama iš karto pinigais, o ne per ateities kainas. Anot jų, toks kelias yra pavojingas Lietuvai, statančiai suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje, nes tokiu atveju "Gazprom" dempinguotų kainas.

"Tai būtų pralaimėjimas, nes tokiu atveju "Gazprom" tiektų dujas mažesne kaina nei jos būtų tiekiamos per SGD terminalą. Tai Lietuvai visais požiūriais nenaudinga", - BNS sakė ekspertas, nenorėjęs skelbti pavardės.

Be to, anot jo, ilgalaikė sutartis su "Gazprom" sunaikintų rinką, kuri susikurs nuo 2015 metų, Lietuvai pastačius SGD terminalą.

Tranzitas į Kaliningradą šiuo metu reglamentuojamas tik "Lietuvos dujų" ir "Gazprom" susitarimais, kurių sąlygos nėra viešinamos.

2011 metų birželį "Gazprom" pateikė pirmąjį skundą prieš Lietuvą Stokholmo arbitražui ir prašė uždrausti Lietuvos teismams spręsti bylą dėl "Lietuvos dujų" veiklos tyrimo. "Gazprom" nepavyko pasiekti, kad Vyriausybė būtų įpareigota atsisakyti šio tyrimo.

Be to, 2012 metais "Gazprom" kreipėsi ir į UNCITRAL arbitražą, veikiantį prie Jungtinių Tautų organizacijos, ir apskundė Vyriausybės vykdomą gamtinių dujų sektoriaus pertvarką, kai iki 2014 metų spalio ketinama pertvarkyti "Lietuvos dujas", atskiriant dujų perdavimo, tiekimo ir skirstymo veiklas.

Pernai spalį Lietuva inicijavo ieškinį prieš "Gazprom"Stokholmo arbitraže - šalis prašo jos vartotojams grąžinti iki 5 mlrd. litų permoką už rusiškas dujas, esą neteisinga kaina tiektas Lietuvai pastaruosius 8 metus.

Stokholmo arbitražas šių metų liepos pradžioje įpareigojo „Gazprom“ perskaičiuoti Vokietijos energetikos koncernui RWE nuo 2010 metų gegužės tiektų dujų kainą. RWE skelbė, kad iš "Gazprom" atgaus 1,5 mlrd. eurų kompensaciją.

Kadangi RWE importuotų dujų kaina buvo pririšta prie naftos kainų, koncernas patyrė didelių nuostolių, nes neatidėliotinų sandorių rinkoje dujos buvo gerokai atpigusios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

motas

motas portretas
Lietuvos pasiūlymas "Gazprom"-pas jusu Lietuvoj su smegienims gerai?

vaivai

vaivai portretas
prisidirbs sidas ir ateinancioms kartoms pridirbs.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių