Lietuvos ministrai: Baltarusijos kviečiama vieša diskusija dėl Astravo AE negali vykti

  • Teksto dydis:

Lietuva pareiškė, kad Baltarusijos valdžios kviečiama vieša diskusija dėl Astravo atominės elektrinės (AE) poveikio aplinkai ataskaitos (PAV) negali vykti, nes Baltarusija dar neatsakė į jai pateiktus klausimus. Tai BNS patvirtino Lietuvos aplinkos ir užsienio reikalų ministrai.

Baltarusijos ambasada Lietuvoje skelbia, kad rugpjūčio 17 dieną Astrave rengiamas susitikimas su Lietuvos visuomene bei specialistais dėl AE projekto PAV.

„Anksčiau Baltarusijos atsiųstuose atsakymuose dėl Astravo atominės, įžvelgėme daug neatsakytų klausimų. Užsienio reikalų ministerijai yra pavesta perduoti mūsų poziciją Baltarusijai, ir kol nėra galutinių, pilnų atsakymų, susitikimai su visuomene negali vykti. Man atrodo, tai yra labiau bandymas spausti mus“, - BNS sakė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS teigė, kad Baltarusija nesilaiko Espo konvencijos numatytų procedūrų.

„Jie nesilaiko Espo konvencijos procedūrų. (...) Tai, ką jie atsiuntė, neatitinka reikalaujamų duomenų ir jokie susitikimai negali vykti“, - BNS sakė L.Linkevičius.

Jungtinių Tautų Espo konvencija numato, kad viešas PAV svarstymas gali vykti tik tada, kai suinteresuotų valstybių ekspertai yra visiškai susipažinę su reikiamais duomenimis.

Baltarusijos ambasados tinklalapyje nurodoma, kad diskusija vyks, vykdant Espo konvenciją. Jame taip pat skelbiama, kad klausimus dėl PAV Baltarusijos specialistams galima teikti nuo liepos 17 dienos iki rugpjūčio 17 dienos.

Atsižvelgęs į Lietuvos skundą dėl galimai nesaugios Astravo AE, Espo konvencijos įgyvendinimo komitetas šiemet balandį įpareigojo Baltarusiją tęsti poveikio aplinkai vertinimo procedūras pagal konvencijos reikalavimus, kad būtų atsakyti visi Lietuvos užduoti klausimai ir įvertinti visi komentarai.

Pirmąją branduolinę jėgainę, kurios galia siektų 2,4 gigavato, Baltarusija tikisi pastatyti Gardino srityje, netoli Astravo miestelio, vos 50 kilometrų nuo Vilniaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių