Lietuvos demokratijos indeksas nesikeičia trečius metus

Lietuvos demokratijos indeksas trečius metus išlieka stabilus, rodo įtakingo britų verslo leidinio „The Economist“ tyrimų ir konsultacijų padalinio „Economist Intelligence Unit“ (EIU) tyrimas.

Tyrimo „Demokratijos indeksas 2012“ duomenimis, pernai Lietuvos demokratijos indeksas siekė 7,24 balo. Toks pat jis buvo ir 2010 metais bei 2011-aisiais.

Lietuva pagal šį rodiklį priskiriama prie „demokratijų su trūkumais“.  Anot tyrėjų, šiai kategorijai priklauso ir Estija, Latvija, Lenkija, kai kurios kitos Rytų ir Vidurio Europos šalys.

Demokratijos indeksas skaičiuojamas pagal penkis kriterijus.

Iš jų Lietuvos atveju geriausiai buvo įvertintas rinkimų procesas ir pliuralizmas (9,58 balo) bei pilietinės laisvės (9,12 balo).

Prasčiausio įvertinimo sulaukė politinis dalyvavimas (5,56 balo), valdžios funkcionavimas (5,71 balo) ir politinė kultūra (6,25 balo).

„Laisvi ir sąžiningi rinkimai bei pilietinės laisvės – būtinos demokratijos sąlygos, bet nepanašu, kad jų pakanka konsoliduotai demokratijai, jeigu šių sąlygų nepapildo skaidrus ir bent minimaliai efektyvus valdymas, pakankamas politinis dalyvavimas ir palaikanti demokratinė politinė kultūra“, – teigiama tyrime.

Tyrimo duomenimis, demokratija 2012 metais buvo „įstrigusi“ visame pasaulyje – globaliu mastu nepastebėta nei žymaus jos progreso, nei regreso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių