Estijos ministras tikisi, kad sutartis dėl „Rail Balticos“ bus pasirašyta

  • Teksto dydis:

Estijos užsienio reikalų ministras mano, kad Baltijos šalių atstovai netrukus galutinai pasirašys sutartį dėl „Rail Baltica“ viešųjų pirkimų tvarkos. Ant sutarties trūksta vienintelio „Lietuvos geležinkelių“ parašo.

„Manau, mes įveiksime nesutarimus, mes turėtume pasirašyti sutartį, yra tam tikrų techninių dalykų ir aš negaliu paaiškinti, kodėl tai taip ilgai trunka“, - ketvirtadienį Vilniuje sakė Jurgenas Ligis.

„Lietuvos geležinkeliai“ vieninteliai kol kas nepatvirtino sutarties. Susisiekimo ministerijos atstovas Nerijus Kaučikas trečiadienį teigė negalintis pažadėti, kad įmonė pasirašys sutartį, tačiau tikino, kad ji jos nepasirašė tik dėl techninių dalykų.

Praėjusią savaitę bendrovė pranešė nepritarianti susitarimui dėl „Rail Baltica “ konkursų - esą ji norėtų pati juose dalyvauti, o dabar ji neturi tokios teisės, kadangi yra bendros įmonės akcininkė. Nei Susisiekimo ministerijos, nei „Lietuvos geležinkelių“ atstovai kol kas neatsako į klausimą, ar įmonės vadovas Stasys Dailydka pasirašys sutartį.

Baltijos šalių atstovai rugsėjo pradžioje Briuselyje susitarė dėl daug ginčų kėlusios „Rail Baltica“ konkursų skelbimo tvarkos. Pagal susitarimą, pirkimai bus skirstomi į tris kategorijas: vien bendros įmonės organizuojami pirkimai, konsoliduoti bendros įmonės skelbiami pirkimai ir Baltijos šalių atskirai organizuojami, tačiau bendros įmonės griežtai prižiūrimi pirkimai.

Projektui, kurio vertė sieks apie 5 mlrd. eurų, ES 2014-2020 metais gali skirti iki 85 proc. lėšų. „Rail Baltica“ darbams Lietuvoje Europos Komisija pernai jau skyrė 106 mln. eurų, šiemet – dar beveik 191 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių