Premjeras: turime ir toliau stiprinti partnerystę su Lenkija

  • Teksto dydis:

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius Vilniuje susitiko su buvusiu Lenkijos Respublikos Prezidentu Bronislawu Komorowskiu. Susitikimo metu premjeras pasveikino Prezidentą tapus Rokiškio garbės piliečiu, padėkojo už nuopelnus Lietuvai ir dvišaliams santykiams, aptarė strategiškai svarbių projektų – elektros jungties „LitPol Link“, dujų jungties „GIPL“ – įgyvendinimo klausimus, taip pat Lenkijos įsitraukimą į projektą „Rail Baltica“.

„Gerbiamasis Prezidente, man labai malonu šiandien Jus priimti Vyriausybės rūmuose. Nuoširdžiai sveikinu tapus Rokiškio krašto garbės piliečiu, dėkojame už Rokiškio muziejui padovanotus vertingus eksponatus“, – sakė premjeras A. Butkevičius.

Vakar Rokiškio dvare buvusiam Lenkijos Prezidentui buvo suteiktos Rokiškio garbės piliečio regalijos. Ekscelencija Lietuvai padovanojo dokumentų, susijusių su savo senelių žemėmis Aukštaitijoje. B. Komorowskio  giminė Rokiškio rajone esančiame Kovališkio kaime gyveno apie 300 metų, čia turėjo dvarą, kuris po antrojo pasaulinio karo virto kultūros namais, o 1982 metais buvo nugriautas, jo vietoje pastatyta mokykla.

Susitikime premjeras pažymėjo, jog Lenkijos ir Lietuvos dialogas ir žmonių suartėjimas yra labai svarbus prioritetas, Lietuva yra pasirengusi atvirai diskutuoti visais rūpimais klausimais.  „Mūsų šalys yra strateginės partnerės regione, Europos Sąjungoje (ES) ir NATO. Ekonominiai ryšiai visada buvo intensyvūs, pozicijos svarbiausiais tarptautinės darbotvarkės klausimais dažniausiai sutampančios. Kartu turėtume ir toliau stiprinti strateginę partnerystę“, – pažymėjo Vyriausybės vadovas.

Pokalbio metu akcentuota, jog vyksta pozityvus bendradarbiavimas energetikos ir transporto srityse.

„Dvišalis Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas energetikos sektoriuje yra labai svarbus, nes nuo jo priklauso viso Baltijos regiono energetinio saugumo situacija. Galime pasidžiaugti, jog  Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto „LitPol Link“ projekto įgyvendinimas artėja į pabaigą, jau šių metų pabaigoje „LitPol Link“ taps pirmąją elektros jungtimi, sujungsiančia Lietuvos ir Vakarų Europos elektros infrastruktūras“, – teigė Ministras Pirmininkas.

Bendras susitarimas pasiektas ir dėl dujų jungties „GIPL“  tarp Lietuvos ir Lenkijos finansavimo – spalio 15 dieną  Briuselyje pasirašoma „GIPL“ finansavimo sutartis. Premjeras su Prezidentu sutiko, jog šis projektas yra itin svarbus bendrame ES energetikos politikos kontekste, kadangi prisideda siekiant vieno iš kertinių ES užsibrėžtų energetikos politikos tikslų – užbaigti kurti vidaus energetikos rinką.

Susitikime kalbėtasi ir apie pirmąją projekto „Rail Baltica“ atkarpą – geležinkelio linijos vėžę nuo Lenkijos ir Lietuvos sienos iki Kauno. Premjeras pažymėjo, jog  jau spalio 16 dieną planuojamas oficialus šios atkarpos atidarymas Kaune. Vyriausybės vadovas taip pat pabrėžė, jog Lenkijos vaidmuo yra ypatingai svarbus tolimesnei Lietuvos ir kitų Baltijos šalių integracijai į ES transporto tinklus bei logistines grandines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių