R. Karoblis: Lietuva turi stiprinti bendradarbiavimą su Šiaurės šalimis

  • Teksto dydis:

Lietuva turi stiprinti bendradarbiavimą karinėje ir saugumo srityse su Šiaurės šalimis, sako su aukščiausiu Islandijos saugumo ir gynybos pareigūnu susitikęs krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis.

„Vienintelis kelias šiandienos saugumo grėsmėms atremti – tai siekti vieningos Europos Sąjungos ir NATO. Turime imtis visų reikiamų priemonių saugumui ir gynybai stiprinti. Viena iš jų – Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas gynybos srityje”, - pabrėžė R.Karoblis, Vilniuje susitikęs su Islandijos užsienio reikalų ministerijos Saugumo ir gynybos departamento direktoriumi Arnoru Sigurjonssonu (Arnoru Sigurjonsonu).

Kaip informuoja Krašto apsaugos ministerija, susitikime su svečiu iš Islandijos, kuriame dalyvavo ir kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, buvo aptarta saugumo situacija regione, dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo klausimai, kalbėtasi apie artėjančias Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas „Zapad 2017“ ir Rusijos kariuomenės veiklą regione bei galimus situacijos vystymosi scenarijus.

„Tiek krašto apsaugos ministras, tiek kariuomenės vadas susitikimuose pabrėžė, kad Islandija yra svarbi ir patikima Lietuvos partnerė, pirmoji pripažinusi Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą. Už tai Lietuva Islandijai yra dėkinga ir tai ypač vertina“, - rašoma pranešime.

Ministras R.Karoblis atkreipė svečio dėmesį į Šiaurės ir Baltijos šalių solidarumo ir aktyvaus glaudesnio bendradarbiavimo svarbą, kovojant su regioniniam saugumui kylančiomis grėsmėmis. Jis sako, kad bendrus ryšius turėtų stiprinti bendradarbiavimas oro erdvės ir jūros stebėjime, informacinio ir kibernetinio saugumo srityje, bendromis pratybomis ir mokymais.

Lietuvos kariuomenės vadas supažindino A.Sigurjonssoną su saugumo situacija regione, Lietuvos kariuomenės pajėgumais ir jų vystymo planais.

Vyriausias Islandijos atstovas saugumo, gynybos ir kariniams reikalams Lietuvoje vieši su pirmu oficialiu vizitu, jis penktadienį taip pat lankosi Lietuvos kariuomenės Jungtiniame štabą, kur susitinka su šio štabo ir drauge įsikūrusio NATO pajėgų integravimo vieneto vadovybe ir jo atstovais.

Islandija neturi savo ginkluotųjų pajėgų, tačiau dalyvauja formuojant regiono saugumo aplinką, prisideda prie NATO operacijų finansiškai ir deleguodama civilinį personalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių