Lietuva vis dar neatsiliepė į prašymą išsiųsti karių į Malį

  • Teksto dydis:

Lietuva vis dar neatsiliepė į Prancūzijos prašymą išsiųsti karių į Malį, nors šalies indėlis į Jungtinių Tautų tarptautine operaciją „Minusma“ derinamas nuo šių metų pradžios.

„2016 metų birželį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai priėmus naują mandatą, padidėjo karių poreikis operacijoje. Šiuo metu su Jungtinėmis Tautomis yra derinamas galimas konkretus karinis indėlis“, - rašoma Krašto apsaugos ministerijos BNS pateiktame atsakyme.

„Tikimasi, kad dalyvavimo detalės bus suderintos iki vasaros pabaigos“, - teigia ministerija.

Seimas yra leidęs į operaciją „Minusma“ išsiųsti iki 40 Lietuvos karių. Ši misija pradėta 2013 metais.

Joje Lietuva šiuo metu nedalyvauja, tačiau yra išsiuntusi kelis štabo karininkus ir du instruktorius į Malyje vykdomą Europos Sąjungos mokymo misiją. Į operaciją „Minusma“ pajėgumus planuojama siųsti to paprašius Prancūzijai po Paryžiuje pernai lapkritį įvykusio teroro išpuolio.

Malį neramumai krečia nuo 2012 metų, kai didelį šalies šiaurinį regioną užgrobė džihadistų grupuotės, susijusios „al Qaeda“. Per 2013 metais pradėtą Prancūzijos vadovaujamą intervenciją islamistai buvo beveik visiškai išstumti, bet didelės teritorijos Malio šiaurėje tebėra menkai kontroliuojamos. Taikos palaikymo misija „Minusma“ veikti Malyje pradėjo 2013 metų liepą.

Savo ruožtu prancūzai yra sustiprinę savo karinį buvimą Vidurio ir Rytų Europoje, įskaitant Lietuvą, nors yra dislokavę 10 tūkst. karių užsienyje. Neseniai Prancūzija į Lietuvą pirmą kartą atsiuntė sausumos karius pratyboms. Šalis taip pat prisidės prie Baltijos šalyse ir Lenkijoje kuriamų tarptautinių sąjungininkų batalionų, kurie regione bus dislokuoti kitais metais.


Šiame straipsnyje: Maliskariaikariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių