Lietuva užrūstino V. Putiną, nusprendusi neįsileisti Rusijos teisėjų

  • Teksto dydis:

Lietuva nusprendė neįsileisti į šalį Rusijos Konstitucinio Teismo teisėjų dėl sprendimų, įteisinusių Krymo aneksiją. Toks sprendimas sukėlė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasipiktinimą.

Rusijos teisėjai ketino vykti į kovą Vilniuje rengiamą Pasaulinį konstitucinių teismų kongresą. Bet šiemet lapkritį Migracijos departamentas Užsienio reikalų ministerijos siūlymu nusprendė Rusijos Konstitucinio Teismo teisėjus į sąrašus asmenų, kuriems neįleidžiama atvykti į Lietuvą, BNS patvirtino užsienio reikalų ministro atstovas spaudai.

„Sprendimas priimtas todėl  kad 2014 metais Rusijos Konstitucinis Teismas yra priėmęs nutartis, kurios formalizavo Krymo aneksiją, o tai yra grubus visuotinai pripažintų tarptautinės teisės normų pažeidimas“, - sakė Kęstutis Vaškelevičius.

Pasak jo, Lietuva apie šį sprendimą informavo visas Europos Sąjungos šalis. Anot ministro atstovo, Rusijos teisėjai įtraukti į sąrašus „laikantis visų teisės aktuose numatytų normų ir procedūrų“, teisėjai turi teisę šį Lietuvos diplomatijos sprendimą skųsti Lietuvos teismuose.

Informacija apie šį Lietuvos sprendimą paviešinta per Rusijos Konstitucinio Teismo pirmininko Valerijaus Zorkino susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kaip skelbia agentūra „Interfax“, V.Zorkinas informavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad Lietuva yra atsiuntusi diplomatinį pranešimą, jog teisėjai nebus įleidžiami į Lietuvą. Jo žodžiais, Lietuva pranešime informavo, kad „Konstitucinio Teismo teisėjai kelia grėsmę Lietuvos Respublikos saugumui“.

Rusijos vadovas V,Putinas į tai sureagavo klausimu: „Kas lėmė tokį tiesiog idiotišką sprendimą?“.

Teismo vadovas informavo Rusijos vadovą, kad sprendimo priežastis buvo Rusijos KT sprendimas dėl Krymo, kurio aneksiją Vakarai laiko Ukrainos vientisumo neliečiamybės pažeidimu.

„Labai keista. Kai kada susidaro įspūdis, kad žmonės nukrito iš kitos planetos“, - atsakė V.Putinas.

ES nepripažįsta Maskvos 2014-aisiais įvykdytos Krymo aneksijos teisėtumo ir tvirtina, kad Rusijos parlamento rinkimai Kryme tų metų rugsėjį buvo neteisėti. ES yra įvedusi ekonomines sankcijas Maskvai, taip pat taiko sankcijas fiziniams ir juridiniams asmenims, atsakingiems už Krymo aneksiją. Lietuvos URM teigimu, Rusijos KT teisėjai nėra įtraukti į ES juoduosius sąrašus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

T0mas J.

T0mas J. portretas
Teisingai nuspręsta. Palaikau.

Tadui

Tadui  portretas
Nieko nuostabaus, kad Rusijoje labiau pritaria Lietuvos sprendimui neįsileisti Rusijos teisėjų. Ten komentuoja paprasti rusai, o pas mus etatiniai Putino subinlaižiai.

Tadas

Tadas portretas
Skaitau rusų komentarus šia tema. Pav. Mosk. Comsomoletz. Įdomu jog ten daugiau pasisakymų pritariančių šiam Lietuvos žingsniui negu šičia. Keli net pagiria Lietuvą už teisingą sprendimą. Ar čia tikrai troliai pas mus taip rašo ar tiesiog skystablaudžiai?
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių