Lietuva užbaigia ilgiau nei 8 metus trukusią misiją Afganistane

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas šeštadienį atvyko į Afganistaną, kur dalyvaus perduodant Lietuvos karių stovyklą Čagčarane Afganistano nacionalinei armijai.

Pasitraukdama iš Goro provincijos, Lietuva užbaigia daugiau nei aštuonerius metus trukusią didžiausią savo tarptautinę misiją.

Dėl saugumo iš anksto neskelbto vizito metu J.Olekas taip pat susitiks su Afganistano gynybos ministru, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) vadovybe, Goro provincijos gubernatoriumi.

J.Olekas aplankys Afganistano pietuose dislokuotus Specialiųjų operacijų pajėgų eskadrono karius ir Kandaharo oro uoste tarnaujančius Afganistano sraigtasparnių pilotus rengiančius Lietuvos karinių oro pajėgų bei Nacionalinio paramos elemento karius.

Šiuo metu Afganistane tarnauja apie 260 Lietuvos karių. Didžioji jų dalis yra dislokuota Goro provincijoje. Kiti kariai tarnauja ISAF štabuose Kabule ir Herate, taip pat Kandaharo oro uoste, Afganistano pietuose Zabule.

Kartu su krašto apsaugos ministru Afganistane taip pat lankosi Seimo nariai Dangutė Mikutienė, Eduardas Šablinskas ir Valdas Vasiliauskas, užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas, Lietuvos ambasadorius prie NATO Kęstutis Jankauskas, Jungtinių Valstijų ambasadorė Deborah Ann McCarthy (Debora Makarti).

Vizitą krašto apsaugos ministras Afganistane planuoja baigti kitos savaitės pradžioje.

Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė įkurta 2005 metais.

Iš viso Afganistane šiuo metu tarnauja apie 87 tūkst. užsienio karių, trys ketvirtadaliai yra amerikiečiai.

NATO nusprendė iki kitų metų pabaigos baigti karinę misiją Afganistane, tačiau šiuo metu svarstoma, kad nuo 2015-ųjų šalyje galėtų dar keleriems metams likti apie 10 tūkst. karių, kurie remtų vietos pajėgas.

Tarptautinė operacija Afganistane prasidėjo po to, kai 2001 metais JAV įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano režimą, kuris buvo glaudžiai susijęs su teroristiniu tinklu "Al Qaeda", atsakingu už rugsėjo 11-osios teroro išpuolius Niujorke ir Vašingtone.


Šiame straipsnyje: Juozas OlekasKAMGoro provincija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių