Lietuva ruošiasi rinkimams į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą

Lietuva ruošiasi kitą savaitę vyksiančiam balsavimui į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, kuriai pagal tarptautinę teisę tenka pagrindinė atsakomybė už tarptautinės taikos ir saugumo palaikymą.

Lietuva siekia tapti viena iš 10 nenuolatinių narių dvejiems metams. Kad būtų išrinkta, valstybei per balsavimą Generalinėje Asamblėjoje reikės surinkti du trečdalius balsų. Iš viso Jungtinėms Tautoms priklauso 193 valstybės.

Diplomatai BNS patvirtino, į balsavimą Niujorke ketvirtadienį vyks Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Lietuva yra vienintelė kandidatė tarp Vidurio ir Rytų Europos šalių.

Ketvirtadienį bus renkamos penkios narės. Iš kitų regionų į Saugumo Tarybą pretenduoja Čadas, Nigerija, Čilė ir Saudo Arabija.

Saugumo Tarybą sudaro penkiolika Jungtinių Tautų narių. Tai yra vienintelė institucija, kuri pagal tarptautinę teisę gali sankcionuoti karinės jėgos panaudojimą. Sprendimai priimami devynių balsų dauguma. Jungtinės Valstijos, Kinija, Rusija, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra nuolatinės narės, jos turi veto teisę.

Taryboje pastaruoju metu buvo priimti svarbūs sprendimai dėl Sirijos cheminio ginklo ar karinės jėgos panaudojimo Libijoje.

Lietuva būtų pirmoji Baltijos valstybė, tapusi Saugumo Tarybos nare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių