Lietuva rengiasi diskusijoms Jungtinėse Tautose

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai priklausanti Lietuva žada konstruktyviai įsitraukti į diskusijas dėl Palestinos valstybingumo, tačiau pabrėžia pasisakanti už tiesiogines derybas konfliktui išspręsti.

„Principinė Lietuvos pozicija lieka nepakitusi: konflikto sprendimą galima rasti tik tiesioginėse Izraelio ir Palestinos derybose, paremtose abiejų pusių nuoširdžiu siekiu įgyvendinti „dviejų valstybių“ principą“, - komentare BNS trečiadienį nurodė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Palestiniečių užsienio reikalų ministras Riyadas al Malki (Rijadas Malkis) pranešė, kad trečiadienį JT Saugumo Tarybai pateiks su Prancūzija suderintą rezoliucijos projektą, kuriuo gali būti nustatytas terminas deryboms baigti ir Izraelio okupacijai nutraukti.

„Kai rezoliucijos tekstas bus išplatintas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nariams, esame pasirengę konstruktyviai įsitraukti į pateikto projekto svarstymo procesą“, - BNS nurodė Lietuvos URM.

Jungtinės Valstijos anksčiau ne kartą pasinaudojo veto teise Saugumo Taryboje, remdamos Izraelio poziciją ir ragindamos visus klausimus spręsti derybų keliu. Valstybingumo per Jungtinių Tautų institucijas siekiantys palestiniečiai savo ruožtu teigia, kad derybos iki šiol nedavė jokių rezultatų.

2011 metais Lietuva buvo viena iš vos 14 valstybių, balsavusių prieš Palestinos narystę Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje (UNESCO). 2012 metais Lietuva nusprendė susilaikyti per balsavimą Generalinėje Asamblėjoje dėl aukštesnio diplomatinio statuso Palestinos savivaldai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių