Lietuva ragina ES kovoti su dezinformacija

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius paragino Europos Sąjungą (ES) įgyvendinti kovos su dezinformacija planą, kad būtų tinkamai pasirengta artėjantiems Europos Parlamento rinkimams.

Jis pirmadienį dalyvauja ES užsienio reikalų ministrų posėdyje Briuselyje, kur aptariamas gruodį patvirtintas kovos su dezinformacija veiksmų planas.

„Ministras pažymėjo, jog artėjantys Europos Parlamento rinkimai taps dar vienu iššūkiu, kuris parodys ES atsparumą trečiųjų šalių propagandai, todėl būtinas greitas ir efektyvus kovos su dezinformacija veiksmų plano įgyvendinimas“, – rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Europos Parlamento rinkimai vyks šių metų gegužę.

Anot ministro, ypatingas dėmesys skiriamas koordinacijai ir efektyviam resursų paskirstymui, gerųjų kovos su dezinformacija praktikų pritaikymui ES lygmeniu, bendradarbiavimui su NATO ir kitomis tarptautinėmis organizacijomis, pilietinės visuomenės ir žiniasklaidos įtraukimui.

L. Linkevičius pabrėžė, jog būtina užtikrinti, kad kova su dezinformacija ir kitomis hibridinėmis grėsmėmis taptų neatsiejama naujosios ES Strateginės darbotvarkės dalimi.

„Gyvename melagingų naujienų amžiuje, dezinformacija ir kitos hibridinės grėsmės yra labai rimtas iššūkis ES ir visų Vakarų vienybei bei saugumui. Priešiškai nusiteikusios trečiosios šalys, pirmiausia Rusija, sistemingai naudoja dezinformaciją siekiant mus skaldyti, pakirsti tarpusavio pasitikėjimą, daryti įtaką demokratiniams procesams ir spendimų priėmimui, tam skiriami milžiniški finansiniai resursai“, – sakė ministras.

Lietuva buvo viena iš ES valstybių narių, kurios iniciatyva 2015 metais Europos išorės veiksmų tarnyba įkūrė Strateginės komunikacijos ir kovos dezinformaciją komandą. Pirmoji kovos su dezinformacija veiksmų plano ataskaita planuojama 2019 metų kovą.

Gruodį patvirtintame plane numatyti papildomi resursai strateginės komunikacijos komandoms, naujos iniciatyvos kovai su propaganda, kuriama ES Greito reagavimo į dezinformaciją sistema.

Europos Sąjungos (ES) ir Britanijos susitarimas dėl pasitraukimo iš bendrijos sąlygų tikriausiai nebus keičiamas, tačiau Briuselis gali pateikti papildomus paaiškinimus dėl britų parlamentarų atmesto dokumento, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Brexit“ susitarimas tikriausiai nebus keičiamas

Europos Sąjungos (ES) ir Britanijos susitarimas dėl pasitraukimo iš bendrijos sąlygų tikriausiai nebus keičiamas, tačiau Briuselis gali pateikti papildomus paaiškinimus dėl britų parlamentarų atmesto dokumento, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Pasitraukimo sutarties keitimas, sakyčiau, yra labiau teorinis, nes noro atidaryti šitą Pandoros skrynią nėra. (...) Galbūt mes galime pateikti tam tikrus išaiškinimus, paaiškinimus ir užtikrinimus“, – pirmadienį žurnalistams Briuselyje sakė L. Linkevičius, atvykęs į ES užsienio reikalų ministrų posėdį.

Ministras pabrėžė, kad Jungtinės Karalystės parlamentui praėjusią savaitę atmetus Vyriausybės ir ES susitarimą dėl „Brexit“ sąlygų, išeities būdus turi pasiūlyti pats Londonas.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį parlamente turi pristatyti savo atsarginį „Brexit“ planą.

„Visos galimybės yra ant stalo. Blogiausia galimybė yra išstojimas be susitarimo ir daugiau nieko negaliu čia pridurti“, – tvirtino Lietuvos diplomatijos vadovas.

Šiuo metu numatyta, kad Britanija iš ES turėtų pasitraukti kovo pabaigoje, tačiau išstojimas gali būti atidėtas siekiant išvengti chaotiško „Brexit“ varianto.

Vienas opiausių „Brexit“ susitarimo klausimų yra vadinamoji apsidraudžiamoji priemonė (backstop) dėl Airijos sienos – teisinė garantija, kad siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos liks atvira, jei Britanija ir ES nesudarys ilgalaikio susitarimo dėl laisvosios prekybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

parsiuka Ciuka

parsiuka Ciuka portretas
i mesos kombinata .

Klausimas

Klausimas portretas
Klausimas valdziai Ar naujienu slepimas specialiai konveciju su jungtinemis tautomis nepasyrasymas kad zmones galetu paskusti zmoniu teisiu pazeidimus i jungtines tautas slaptu kalejmu buvias ir baudos sumokejimas is zmoniu kisenes nera ra pati dezinformacija pirmiausia reikia dezingormacija isgyvedinti pas save namie paskui raginti kovoti su kitom salymis

'dedule'

'dedule' portretas
pradejo reklamuot dezinformacija ir jo hebra: 30metu rusai vis ji puola ir niekaip neuzpuola ,gal reiktu jo psixika pasidomet daktaram ,gal zmogus serga?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių