Lietuva prisidės prie komunizmo nusikaltimų tyrimo centro steigimo

Lietuva prisidės prie tarptautinio komunizmo nusikaltimų tyrimo centro Estijoje steigimo.

Tarptautinio komunizmo nusikaltimų tyrimų centro ir muziejaus įkūrimą Taline pradėjo Estijos istorinės atminties institutas, talkinant Vokietijos, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos istorinės atminties ir tyrimų institucijoms.

Steigiamas centras suburtų tarptautinę regioninės ir tarptautinės reikšmės ekspertų, mokslininkų ir pedagogų grupę, ji atliktų akademinius tyrimus ir organizuotų švietimą komunizmo represijų istorijos srityje. Šalia tyrimo centro veiks ir „raudonojo teroro“ muziejus.

Lietuva ketina prisidėti tiek prie šio centro tiek mokslinės veiklos, tiek kuriant muziejų, BNS sakė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) atstovė Monika Kareniauskaitė.

„Jie turės dvi ekspertų grupes, viena ekspertų grupė bus mokslininkai, kurie patarinės, kaip geriau steigti tarptautinį komunizmo nusikaltimų tyrimo centrą iš mokslinės pusės. Tai bus mokslinis darbas, mokslinis konsultavimas“, – aiškino M. Kareniauskaitė.

„Lietuva, nesigiriant, šioje srityje gal ir labiau pažengus. Kitas dalykas yra muziejus, mes turime Genocido aukų muziejų, ir mūsų muziejininkai padės jiems kuriant savo muziejų, kuris dabar yra tokioje pradinėje stadijoje“, – kalbėjo LGGRTC atstovė.

Pasak jos, Estijoje steigiamas centras siekia tarptautiškumo, „estai labai nori, kad Lietuvos mokslininkai aktyviai bendradarbiautų, rengtų publikacijas“.

Lietuvos genocido tyrimo centras planuoja į Estiją deleguoti savo ekspertus, naujai kuriamam centrui padėti apibrėžti tyrimų sritis ir pan.

Šis centras bus kuriamas Baterijos (Patarei) kalėjimo komplekse. Kaip pranešė LGGRTC, tai yra vienas didžiausių Europoje klasicizmo stiliaus karinių statinių. Planuojama, kad muziejus užims apie 5 tūkst. kvadratinių metrų plotą su autentiškomis kalėjimo kameromis, egzekucijų kamera, koridoriais, kalinių pasivaikščiojimo takais ir t. t.

Planuojamo muziejaus ekspozicija pristatys komunistinių režimų nusikaltimų priežastis keliais lygiais: nuo pasaulinio masto dėmesys bus perkeliamas į įvykius Europoje ir pagaliau pateikiama išsamesnė vietos komunistinių laikų istorija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir

ir portretas
dar atsiranda komkoloborantu dristanciu komentuoti priesingai tai Vilniuje gyvenantys visokie perejunai socdemonu lygio.....

Faktas

Faktas  portretas
Rusų komunistų nusikaltimai Lietuvių tautai dešimteriopai didesni nei vokiečių fašistų. Išsigimę komunistiniai okupantai, padedami vietinių kolaborantų. vykdė lietuvių Tautos genocidą – naikino gyventojus, turtą ir gyvenimo būdą.

Tai gerai

Tai gerai  portretas
Lietuva turi padėti estams įsteigti komunizmo nusikaltimų tyrimo centrą. Būtina padėti parodyti visam pasauliui nusikalstamą komunistinių okupantų esmę.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių