Lietuva pradeda ruoštis „Brexito“ blogajam scenarijui

Nors antradienį Didžiosios Britanijos parlamentas atmetė sutartį su Europos Sąjunga dėl „Brexito“ sąlygų, Lietuvos Vyriausybė yra jau parengusi veiksmų planą, jeigu vis dėlto Didžioji Britanija iš Europos Sąjungos pasitrauktų be jokio susitarimo.

Šį planą Ministrų Kabinetas trečiadienį aptars Vyriausybės pasitarime.

Vyriausybės teigimu, Lietuvoje buvo atliktas pirminis Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo padarinių vertinimas (esant ir nesant susitarimui).

„JK išstojus be susitarimo, gali tekti peržiūrėti ir keisti teisės aktus, reglamentuojančius JK piliečių teisinį statusą Lietuvoje, tiesioginius mokesčius, aviaciją ir jūrų transportą, profesinių kvalifikacijų pripažinimą, Lietuvos piliečių, gyvenančių JK, socialines garantijas, fitosanitariją, gyvūninės ir negyvūninės kilmės produktų eksportą. Buvo įvertintas politinis ir galimas finansinis poveikis Lietuvos įmokoms į ES biudžetą ir papildomų pajėgumų poreikis muitinės srityje“, - teigiama Vyriausybės pasitarimo medžiagoje.

Plane taip pat pažymima, kad kiekviena Lietuvos institucija pagal kompetenciją yra atsakinga už nacionalinių pasirengimo JK išstojimui iš ES teisėkūros priemonių numatymą ir įgyvendinimą.

Antradienį Vyriausybės Europos Sąjungos reikalų komisija (VESK) taip pat aptarė pasirengimą Jungtinės Karalystės išstojimui iš Europos Sąjungos. Ypatingas dėmesys buvo skirtas piliečių teisių apsaugos aspektams galimo Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES be susitarimo atveju.

Užsienio reikalų viceministras, komisijos pirmininkas Albinas Zananavičius pristatė „Brexito“ aktualijas ir pabrėžė savalaikio ir atsakingo Lietuvos institucijų pasirengimo visiems „Brexito“ scenarijams svarbą.

„Jungtinėje Karalystėje gyvenančių, dirbančių ir studijuojančių Lietuvos piliečių teisių ir socialinių garantijų išsaugojimas buvo ir yra vienas iš pagrindinių mūsų prioritetų „Brexito“ procese. Su atsakomybe turime pasiruošti ir galimo Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES be susitarimo atveju“, - sakė A. Zananavičius.

ELTA primena, kad antradienį Didžiosios Britanijos parlamentas atmetė sutartį su Europos Sąjunga dėl „Brexito“ sąlygų. Per lemiamą balsavimą 432 deputatai stojo prieš sutartį, kurią Londonas ir Briuselis aprobavo praėjusių metų lapkritį po pusantrų metų trukusių derybų. Šį dokumentą, kurį priimti ragino ministrė pirmininkė Theresa May, parėmė 202 deputatai.

Tad sutartis su ES atmesta 230 balsų skirtumu. Pasak stebėtojų, tai - didžiausias Jungtinės Karalystės premjero pralaimėjimas parlamente per pastaruosius 95 metus.

Dabar beveik nebelieka šansų, kad Didžioji Britanija 2019 m. kovo 29 d. ramiai pasitrauks iš ES. Tarp pagrindinių tolesnių įvykių variantų: pasitraukimas iš ES be sutarties (tai gali turėti katastrofiškų padarinių šalies ekonomikai), „Brexito“ datos atidėjimas vėlesniam laikotarpiui, pirmalaikiai rinkimai arba naujas referendumas, kuris teoriškai gali apskritai atšaukti „Brexitą“.

S. Skvernelis: tai nėra politinė katastrofa

Lietuvos Vyriausybė tęs pasiruošimą scenarijui, kad Britanija iš Europos Sąjungos (ES) pasitrauks be jokio susitarimo, ypatingą dėmesį skirdama Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių teisėms, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Tai jis sakė praėjus dienai po to, kai britų parlamentarai atmetė ES ir Jungtinės Karalystės „skyrybų“ sutartį, parengtą po dvejus metus trukusių derybų.

„Scenarijus be susitarimo sukeltų daug nepatogumų visoms pusėms, bet akivaizdu, kad privalome tęsti pasiruošimus būtent tam. Tą ir darysime“, – trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero „lieka labai daug neatsakytų dėl šio scenarijaus įgyvendinimo, bet Vyriausybė kartu su partneriais imsis visų reikalingų paruošiamųjų veiksmų, siekiant apsaugoti mūsų piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, interesus“.

Britų parlamento sprendimą S. Skvernelis pavadino „nuviliančiu signalu visai racionaliai Europai“.

„Belieka apgailestauti, kad Jungtinėje Karalystėje nesugebėta prieiti prie bendros vizijos, kaip derėtų įgyvendinti referendumo sprendimus“, – teigė S. Skvernelis.

Visgi ministras pirmininkas sakė, kad ši situacija galiausiai gali tik sustiprinti ES.

„Tai nėra politinė katastrofa. Tikiu, kad net ir po šios turbulencijos ES išeis tik sustiprėjusi“, – sakė premjeras.

Premjero komentarą BNS perdavė jo atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Britų parlamentas antradienį 432 balsais prieš 202 atmetė premjerės Theresos May (Terezos Mei) planą, kaip būtų galima sklandžiai išvesti Britaniją iš Europos Sąjungos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pereira

Pereira portretas
Bus naujas balsavimas,nubalsuos pasilikt ES ,tad būkit ramūs

kauniete

kauniete portretas
kas del Anglijos "Brexit" tai kalte to, kad pajute azijatai didelias Anglijos pashalpas repliojo ir sausuma ,ir jura I Didziaja Britanija pagyventi "ant pasalpu" bim-bam; Anglija nutare uzsidaryti sienas neklausudama kvailu "demokratisku "sapalioniu isBriuselio iseitis ___uzdaryti sliauzianciai azijatu migrantu invazijai priejima I Anglija,,, priversti atsiriboti nuo ES. o gaila ,;jei ne Merkal kvailumo meiles migrantams priepuolis viskas butu kitaip

to kam

to kam portretas
cia tau ivanas paciulbejo tokias nesamones ar pats sugalvojai? Nors jus vatiniai idiotai labai noretumete, kad ES zlugtu , bet to niekada nebus, greiciau tavo parasa suzlugs, bet ne mes...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių