Lietuva ketina steigti ambasadą Kroatijoje

Lietuva nuo liepos ketina steigti ambasadą pietryčių Europoje įsikūrusioje Kroatijoje.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) užregistruotam projektui dar turės pritarti Vyriausybė.

Pagal siūlymą, ambasada įsikurtų Kroatijos sostinėje Zagrebe. Ministerija taip pat siūlo akredituoti šią ambasadą Bosnijai ir Hercegovinai, Juodkalnijai ir Kosovui.

URM teigia, kad diplomatinė atstovybė reikalinga įvertinus „Vakarų Balkanų regiono euroatlantinę integraciją, didėjantį Europos Sąjungos ir kitų tarptautinių organizacijų dėmesį regionui“ ir atsižvelgiant į Lietuvos užsienio politikos interesus.

„Įsteigus ambasadą Zagrebe, pagerėtų Lietuvos Respublikos piliečių, lietuvių kilmės asmenų ir užsienio piliečių aptarnavimas ne tik Kroatijoje, bet ir kitose regiono valstybėse, kurioms ši diplomatinė atstovybė būtų akredituota. Tai ypač aktualu turizmo sezono metu“, – rašoma registruoto projekto lydraštyje.

Šiuo metu apie 180 Kroatijos karių tarnauja Lietuvoje dislokuotame tarptautiniame NATO batalione. Šios šalies kariai 2005 – 2010 metais dalyvavo Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupės misijoje Afganistane.

Kroatija šiuo metu svarsto, ar statyti suskystintųjų gamtinių dujų terminalą. Lietuvos valdoma „Klaipėdos nafta“ siekia investuoti į terminalo projektą vystančią kompaniją.

Lietuva 2013 metais Kroatijoje atidarė Lietuvos ambasados Austrijoje skyrių. Savo ruožtu kroatai Lietuvoje ambasadą yra įsteigę nuo 2016 metų birželio.


Šiame straipsnyje: LietuvaKroatijaambasada

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių