Baltarusijai – Lietuvos nota dėl incidento Astravo AE

  • Teksto dydis:

Lietuvos Vyriausybė ketvirtadienį įteikė notą Baltarusijos diplomatei dėl incidento statomoje Astravo atominėje elektrinėje (AE) ir kreipėsi į Briuselį, prašydama Europos Sąjungos (ES) įsitraukimo.

Į Užsienio reikalų ministeriją buvo iškviesta Baltarusijos laikinoji reikalų patikėtinė Lietuvoje Liudmila Tatarinovič.

„Baltarusijos diplomatei buvo įteikta nota, kuria prašoma kuo skubiau atlikti išsamų šio incidento tyrimą ir su tyrimo rezultatais supažindinti Lietuvą ir kitas kaimynines valstybes bei Tarptautinės atominės energijos agentūrą TATENA“, - pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Šių veiksmų imtasi praėjus dviem dienoms po to, kai Baltarusijos Energetikos ministerija pripažino, kad šį mėnesį perkeliant reaktoriaus korpusą Astravo AE buvo susidariusi „neeilinė situacija“.

Baltarusijos pareigūnai kol kas detaliau nekomentavo žiniasklaidos pranešimų, kad daugiau nei 300 tonų sveriantis agregatas krito iš kelių metrų aukščio.

Lietuva siūlo Baltarusijai suformuoti tarptautinių ekspertų komandą, kuri išanalizuotų tyrimo rezultatus ir pateiktų rekomendacijas. Baltarusija taip pat paraginta Astravo AE aikštelės tinkamumo, statybos darbų ir jų kokybės vertinimui pasikviesti nepriklausomus tarptautinius ekspertus.

Lietuvos užsienio reikalų, energetikos ir aplinkos ministrai išsiuntė laišką Europos Komisijos pirmininko pavaduotojui Marošui Šefčovičiui ir energetikos komisarui Migeliui Ariasui Kanetei, informuodami apie incidentą bei prašydami aktyvaus ES įsitraukimo sprendžiant branduolinės saugos klausimą, teigiama ministerijos pranešime.

Tai jau ne pirmas pranešimas apie galimus incidentus statomoje atominėje elektrinėje. Baltarusijos  energetikos ministerija yra patvirtinusi dar vieną incidentą - kad  balandį  buvo „pažeistos prilaikančios konstrukcijos“. Minskas teigia, kad tai buvo nereikšmingas defektas.

Lietuva kritikuoja Baltarusiją, kad statant jėgainę nesilaikoma saugumo standartų. Minskas šiuos priekaištus atmeta kaip nepagrįstus.

Atominę  elektrinę 50 kilometrų nuo Vilniaus stato Rusijos bendrovė „Rosatom“. Pirmąjį jėgainės reaktorių numatoma paleisti 2018 metų pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių