Lietuva į tarptautines operacijas nori siųsti daugiau karių

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teikia Seimui tvirtinti nutarimą, kuris leistų į tarptautines operacijas siųsti daugiau Lietuvos karių, antradienį pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Pagal nutarimo projektą, Jungtinių Amerikos Valstijų vadovaujamos koalicijos karinėse operacijose „Įgimtas ryžtas“ ir „Spartiečio skydas“ galėtų dalyvauti iki 40 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų. Dabar operacijoje „Įgimtas ryžtas“ gali būti siunčiama iki 30 karių (šiuo metu išsiųsti šeši instruktoriai) ir jie ten gali vykti tik Irako ginkluotųjų pajėgų mokymo tikslais.

Be kita ko, pagal naujo nutarimo projektą nebėra nurodyta, į kokią šalį lietuviai galėtų vykti kovoti su džihadistais – nebeapsiribojama Iraku. JAV vadovaujama koalicija su džihadistais kovoja ne tik Irake, bet ir Sirijoje.

Į kitas operacijas galimų siųsti karių skaičius nesikeistų.

Siūlymui didinti Lietuvos karių skaičių tarptautinėse operacijose pirmadienį pritarė šalies vadovės vadovaujama Valstybės gynimo taryba (VGT).

Lietuvos dalyvavimas tarptautinėse operacijose per artimiausius dvejus metus padidės 30 procentų, paskelbta pirmadienį po VGT. Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis savo ruožtu patvirtino, kad Lietuva gali siųsti Specialiųjų operacijų pajėgas į Iraką, kur Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija kovoja su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ – šiuo metu Irake tarnauja šeši Lietuvos instruktoriai, apmokantys vietos pajėgas.

Dabar galiojantis Seimo patvirtintas mandatas dėl Lietuvos karių dalyvavimo tarptautinėse operacijose baigiasi 2017 m. gruodžio 31 dieną.

Šiuo metu devyniose tarptautinėse operacijose ir misijose Afganistane, Irake, Kosove, Ukrainoje, Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Viduržemio jūroje tarnauja apie 90 Lietuvos karių.


Šiame straipsnyje: kariaitarptautinės operacijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
ACH: " JAV vadovaujama koalicija su džihadistais kovoja ne tik Irake, bet ir Sirijoje" - o prie ko čia mes? Nes Sirijoj yra oficiali JT pripažinta valdžia - AR Asadas mus kvietė?.. O jei ne, tai mūsų kareiviai ten REIKŠTŲ karo paskelbimą Sirijai - AR turi tokius įgaliojimus Prezidentė, AR tai ne savo konstitucinių galių viršijimas?

Lietuvis

Lietuvis portretas
Panelyte,pirmiau pasistenk įvesti tvarką pas save, o ne laižykit amerikoniškus batus. Negi nematai koks bardakas Lietuvoje, ar lauki tik savo kadencijos pabaigos?

nuomone

nuomone portretas
Lietuva nori?????Ponia nori
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių