Lietuva į JT misiją Malyje siųs tris štabo karininkus

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prašymu Lietuva į Jungtinių Tautų stabilizavimo misiją Malyje siųs tris štabo karininkus, vienas jų į Afriką išvyko trečiadienį, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Šis karininkas tarnaus Bamake dislokuotame operacijos „MINUSMA“ štabo operacijų valdymo centre, kuriame vykdys operacijų planuotojo, jų vykdymo kontrolės ir valdymo funkcijas.

Kitus du karininkus planuojama išsiųsti iki šių metų spalio.

Iki šiol Lietuva dalyvaudavo tik civilinėse Jungtinių Tautų vykdomose misijose. „MINUSMA“ bus pirmoji karinio pobūdžio misija, į kurią siunčiami Lietuvos kariai, tačiau jie šios operacijos koviniuose veiksmuose ir operacijose nedalyvaus.

Seimas yra leidęs į operaciją „MINUSMA“ išsiųsti iki 40 Lietuvos karių. Ši misija pradėta 2013 metais.

Į šią misiją Lietuvos kariai siunčiami to paprašius Prancūzijai po pernai Paryžiuje pernai lapkritį įvykusio dešimtis žmonių gyvybes nusinešusio išpuolio.

Savo ruožtu prancūzai yra sustiprinę savo karinį buvimą Vidurio ir Rytų Europoje, įskaitant Lietuvą, nors yra dislokavę 10 tūkst. karių užsienyje. Neseniai Prancūzija į Lietuvą pirmą kartą atsiuntė sausumos karius pratyboms. Šalis taip pat prisidės prie Baltijos šalyse ir Lenkijoje kuriamų tarptautinių sąjungininkų batalionų, kurie regione bus dislokuoti kitais metais.

Malį neramumai krečia nuo 2012 metų, kai didelį šalies šiaurinį regioną užgrobė džihadistų grupuotės, susijusios „al Qaeda“. Per 2013 metais pradėtą Prancūzijos vadovaujamą intervenciją islamistai buvo beveik visiškai išstumti, bet didelės teritorijos Malio šiaurėje tebėra menkai kontroliuojamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

....///

..../// portretas
Aaaaa........ nors ir visus keturis ir y visas pasulio salis ..... nax......j jie cia lietuvoj reikalingi....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių