Liberalai, „tvarkiečiai“ į Seimą nepatektų, kyla Antikorupcinė koalicija

  • Teksto dydis:

Po politinės korupcijos skandalo rinkėjai vis mažiau pasitiki Liberalų sąjūdžiu, taip pat smunka pasitikėjimas valdančiaisiais „darbiečiais“ ir „tvarkiečiais“, o palankumas auga Antikorupcinei Kristupo Krivicko bei Naglio Puteikio koalicijai, rodo šeštadienį „Lietuvos ryte“ skelbiami gyventojų apklausos rezultatai.

Pagal partijų populiarumą lyderių trejetukas nesikeičia. Likus maždaug mėnesiui iki Seimo rinkimų, už socialdemokratus balsuotų 16 proc., už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą – 12,6 proc,, už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus – 9,2 proc. rinkėjų. Pastarąjį kartą liepą vykdytoje apklausoje savo balsą, jei rinkimai į Seimą vyktų kitą sekmadienį, socialdemokratams žadėjo atiduoti 14,2 proc., „valstiečiams“ ˜– 12 proc., konservatoriams – 10,8 proc. respondentų.

Po korupcijos skandalo vasarą kiek atsitiesusio Liberalų sąjūdžio populiarumas vėl krinta – už jį balsuotų 2,7 proc. (liepą – 5,9 proc.) rinkėjų. 

Apklausą atlikusios bendrovės „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys neabejoja, kad įtakos reitingo smukimui turėjo ir buvusio partijos lyderio, korupcija įtariamo Eligijaus Masiulio vieši pasisakymai žiniasklaidoje.

„Manau, kad (įtakos turėjo) Eligijaus Masiulio pasisakymas, kai jis ne visai vykusiai pasirodė per televiziją pastaruoju metu, kai jį buvo primiršę žmonės. Tai ir neįtikino, o jei patikėtumėme ta versija, gal dar blogiau: kaip gali žmogus krepšiais nešioti pinigus“, – BNS sakė sociologas.

Apklausa vykdyta rugsėjo 2–10 dienomis. E. Masiulis versiją, jog iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ėmė ne kyšį, o paskola būstui, pateikė rugsėjo 6-osios vakarą. Teisėsauga įtaria, kad E. Masiulis iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už „tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“ savo bei kitų naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį.

Valdančiųjų Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ pasitikėjimas smuko, tačiau išlieka arti reikiamos 5 proc. ribos, norint patekti į Seimą. Jei rinkimai vyktų sekmadienį, už „darbiečius“ balsuotų 5,1 proc. rinkėjų (liepą – 7 proc.), už „tvarkiečius“ – 4,8 proc. respondentų (5,5 proc. liepą). Arti šių partijų pagal populiarumą atsidūrė ir Antikorupcinė Kristupo Krivicko ir Naglio Puteikio koaliciją – už ją balsuotų 4,7 proc. respondentų. Kaip ir kitoms koalicijoms, norint patekti į Seimą, jiems būtina peržengti 7 proc. ribą.

„Antikorupcinė Puteikio-Krivicko koalicija yra naujiena, turbūt tai galima vertinti kaip protesto balsus“, – teigė V.Gaidys.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga sulauktų 2 proc. palaikymo, kitos partijos surinktų mažiau nei 2 proc. rinkėjų balsų.

Palankiausiai vertinama tarp visuomenės veikėjų ir politikų išlieka prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau jos populiarumas sumažėjo. Prezidentę palankiai vertina 52,9 proc. respondentų, liepą tokių buvo 58,6 procento.

Į antrąjį vietą pakilo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, verslininkas Ramūnas Karbauskis – jį palankiai vertina 39,4 proc. respondentų, arba 0,2 punkto mažiau nei liepą (39,6 proc.).

Apklausa rodo, kad sumažėjo ir socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Butkevičiaus populiarumas. Jei liepą premjerą palankiai vertino 40,2 proc. respondentų, rugsėjį tokių buvo 37,8 procento.

Užsienio reikalų ministrą socialdemokratą Liną Linkevičių palankiai vertina 37,5 apklaustųjų (liepą – 38,1 proc.), Darbo partijos vadovą europarlamentarą Valentiną Mazuronį – 32,8 proc. (liepą – 36,6 proc.).

Iš viso buvo apklausti 1035 gyventojai.

E. Gentvilas: neabejoju, kad liberalai peržengs 5 proc. ribą

Liberalų Seimo rinkimų sąrašo lyderis Eugenijus Gentvilas tvirtina, kad nepaisant smukusių reitingų partijai pavyks sutelkti savo rinkėjus ir Liberalų sąjūdis rinkimuose peržengs 5 proc. ribą, norint patekti į Seimą.

„Tikruosius dalykus matysime spalio 9-ą (Seimo rinkimų diena – past.). Tie pašaliniai poveikiai, aišku, lėmė tokį rezultatą, tačiau tai ne pirmas kartas, kai reitingai staiga pasikeičia. Ne dėl to, kad sociologai blogai ką nors daro, bet tauta persigalvoja. Aš labai tikiu, kad paskutinės trys savaitės mūsų, liberalų, veiklos, aktyvios veiklos, duos savo rezultatus“, – BNS sakė E.Gentvilas.

Pasak jo, kol kas dar nepradėti rodyti reklaminiai vaizdo klipai, tik nuo pirmadienio pasirodys įvairūs Liberalų sąjūdžio stendai ir plakatai, taip pat tikimasi sėkmingai pasirodyti debatuose.

„Rinkimų kampanija tik tik prasideda. Aš nė kiek neabejoju dėl tų 5 proc.. Mūsų tikslas yra mobilizuoti liberaliai mąstančius rinkėjus, kurie balsuoja už liberalias vertybes (...) Turėjome stabilų elektoratą, kuris, pripažįstu, turbūt suabejojo, todėl mūsų reikalas yra juos mobilizuoti“, – tvirtino E.Gentvilas.

Jis pripažino, kad  Liberalų sąjūdžio reitingų kritimui įtakos turėjo vieši buvusio partijos lyderio E. Masiulio paaiškinimais apie politinės korupcijos bylą.

„Visi tą pastebi ir visi po tų pasisakymų galvojo, kokios įtakos tai gali turėti (...) Aš manau, kad tai sukėlė šoko efektą, tačiau liberalų rinkėjas yra racionalus pagal daugelį parametrų: išsilavinimą ir, pavyzdžiui, netgi elgseną rinkimų metu, daugiausiai savo sąrašą reitinguoja liberalų rinkėjai. Dabar mūsų rinkėjai atsitraukė, tačiau jų balsai niekur nenukeliavo – jie stabtelėjo, ir mūsų reikalas yra vėl juos mobilizuoti“, – teigė E. Gentvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kamara

Kamara portretas
Netiesa, kad Seimas yra neįgalus įveikti korupciją. Seimas tvirtina aukščiausius teismų vadovus, ataskaitas. Todėl Seimas turi galimybę sustabdyti užimti postus korumpuotiems vadovams teismuose, spec, tarnybose. Reikia Seimui dirbti, o ne atlikinėti zadanijas. Tešlagalviai yra tie, kurie reikalauja ir ko gero už kyšius tik teikti ir tvirtinti įstatymus

PAGRINDAS

PAGRINDAS portretas
Tiek Puteikis tiek Krivickas yra tešlagalviai. Jeigu nori kovoti su korupcija turi eiti į STT, bet ne į Seimą. Istatymų galima įvairių prikurti, bet kas juos vykdys ? DU LIGONIAI.

Kęstas

Kęstas portretas
Kol mūsų elitas kyšininkauja ir vagia, kitų šalių emigrantai užsienyje apvaisina mūsų moteris. Tai tik atrodo, kad ketvirtis milijono eurų kyšiais Eligijaus Masiulio valdose, juokinga kaina išnuomotas brangus valdiškas turtas Gabrieliaus Landsbergio žmonai karalienei Mortai - tai šaunus sugebėjimas apsirūpinti Lietuvos valstybės sąskaita. Juk kas yra valstybė? Niekieno turtas? Realiai tos vagystės ir kyšininkavimas silpnina mūsų ūkį tiek, kad jaunos moterys nebegali čia kurti šeimas, todėl priverstos išsikraustyti į kitas šalis ir tenka kitų tautų vyrams (nurodyta čia). Jei norime tautos ir kalbos išlikimo, jei norime gyventi su lietuvėmis, turime išvalyti mūsų namus nuo šlykščių parazitų. Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių