R. Šimašius: Liberalų sąjūdis neketina kurtis iš naujo

  • Teksto dydis:

Teisėsaugos pareigūnams šią savaitę politinės korupcijos byloje pateikus įtarimus opoziciniam Liberalų sąjūdžiui, partijos taryba nusprendė nekurti naujo juridinio vieneto.

„Pirmiausia konstatavome, kad žala partijai yra padaryta didžiulė. Labai aiškiai pasakėme, kad jaučiame moralinę atsakomybę už savo buvusių kolegų veiksmus. Nuostata nesidangstyti ir neapsimesti kažkuo kitu išlieka“, – BNS po partijos tarybos posėdžio sakė sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius.

„Kad ir kas benutiktų, mūsų nuostata yra aiški. Išliekame ir planuojame išlikti. Jokių planų B šiandien nėra. Tai negali būti naudojama apsimetimui, kad mes esame ne mes“, – pridūrė liberalų lyderis.

Anot jo, liberalai dar nutarė, kad kitas tarybos posėdis bus sušauktas po mėnesio, o jame gali būti nuspręsta Liberalų sąjūdžio suvažiavimą sušaukti anksčiau nei planuota. Tuomet suvažiavimas rinktų naują partijos vadovybę.

„Mes diskutavome, ar reikėtų šaukti anksčiau suvažiavimą negu numatyta. Jis dabar numatytas kitų metų birželį ir jame turėtų vykti pirmininko rinkimai. Iš esmės visiems – valdybai, pavaduotojams ir pirmininkui pasitikrinti mandatą. Kol kas dėl to sprendimas nepriimtas“, – kalbėjo R. Šimašius.

Siūlymą anksčiau surengti partijos suvažiavimą ir iš naujo išrinkti vadovybę pateikęs buvęs Seimo narys, Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Vitalijus Gailius mano, kad dabartinei vadovybei reikia iš naujo pasižiūrėti, ar ji gali toliau vadovauti.

„Tai būtų naujos vadovybės rinkimai. Pasitikrintų suvažiavime pasitikėjimą. Dėl to bus apsispręsta sulaukus visų skyrių nuomonės. Situacija nėra paprasta. Reikia pažiūrėti, ar šia vadovybe tikima ir ar ji elgiasi teisingai“, – BNS sakė V.Gailius.

„Šokas mums visiems“

„Gegužės 12 dieną, kai buvo pareikšti įtarimai mūsų buvusiems kolegoms, akivaizdu, buvo šokas mums visiems didesnis nei vakar, nes tai yra ta diena, kai paaiškėjo mūsų naivumas, manant, kad viskas buvo gerai mūsų karalystėje prieš pusantrų metų. Kas įvyko per tą laiką? Labai aiškiai supratome, kad mums reikia atsinaujinti, persikrauti, pasikeisti ir mes tą padarėme“, – šeštadienį partijos tarybos susirinkime kalbėjo R. Šimašius.

Kalbėdamas partijos pirmininkas reagavo į Tėvynės sąjungos – krikščionių demokratų lyderio Gabrieliaus Landsbergio viešai išsakytas pastabas, kad partija nesiėmė pakankamų veiksmų po buvusio partijos lyderio korupcijos skandalo.

„Mūsų draugų-oponentų logika yra labai paprasta: baksnoti pirštais ir sakyti – jūs turite pasikeisti. Mes pasikeičiame ir tada – jūs turite pasikeisti. Mes neturime pasiduoti šiai karuselei be galo. Mes padarėme savo išvadas ir padarėme jas rimtai: ne paviršiuje, ne vardan žiniasklaidos, ne vardan kažko“, – pabrėžė R. Šimašius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kitos partijos „pradės aplink mus šokti viliotinį“ ir kvies pereiti į savo partijas.

Kalbėdamas apie tai, ką partija turi daryti toliau, R. Šimašius teigė, kad ji neturėtų slapstytis ar kaltinti kitų, bet pripažinti esamą savo padėtį, nekaltinti teisėsaugos dėl jų daromo darbo.

„Esame liberalai, kurie manome, kad gal ir neteisingai apkaltinti, žinome, kas esame, bet nesislapstome“, – sakė jis.

R. Šimašius ragino partijų skyrių vadovus susitikti su nariais pasikalbėti, išklausyti jų nuomonių ir priekaištų.

Liberalų sąjūdis šiandien susirenka ir priima sprendimą, pasileidžia, nebėra šios partijos, o kažkada sukursime kitą partiją. Tačiau ką tai reikštų? Taptume skaidrūs, naujai susikūrę?

Netaptume skaidrūs

Liberalai netaptų nauji ir skaidrūs, jei vietoj įtarimų sulaukusio Liberalų sąjūdžio mėgintų kurti naują juridinį vienetą, teigia partijos frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Mums primetinėja vieną, patį paprasčiausią scenarijų: pasileiskite, sukurkite naują partiją. Paprastai tai primetinėja ne politologai, bet žiniasklaida – tiesiog tai būtų sensacija: Liberalų sąjūdis šiandien susirenka ir priima sprendimą, pasileidžia, nebėra šios partijos, o kažkada sukursime kitą partiją. Galimas scenarijus teoriškai. (...) Tačiau ką tai reikštų? Taptume skaidrūs, naujai susikūrę?“ – kalbėjo E. Gentvilas.

„Mus ši dėmė gegužės mėnesio persekios, kaip mes bepasivadinsime, su kuo susijungsime ar reorganizuosimės“, – teigė jis.

Šeštadienį Kaune vykstančiame partijos tarybos posėdyje jis svarstė, kad liberalams būtina pritraukti naujų, su skandalu visuomenėje nesiejamų narių, kurie galėtų užimti lyderių pozicijas partijoje.

„Aš esu tas, kuris žinau – aš nesusijęs su ta istorija. Tačiau visuomenės akyse turbūt yra kitaip. Linkiu, kad eitume į priekį jau su naujais žmonėmis. Nedeklaruoju atsistatydinimo, bet deklaruoju, kad, deja, man šios dėmės nepavyks nusiplauti“, – sakė politikas.

Kaltę neigia

Generalinė prokuratūra penktadienį dviem parlamentinėms partijoms – Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai – pateikė įtarimus vienoje stambiausių politinės korupcijos bylų.

Anot Specialiųjų tyrimų tarnybos, Liberalų sąjūdis gavo naudos per partijos pirmininko, 2012–2016 metų kadencijos Seimo nario Eligijaus Masiulio ir partijos valdybos nario, Seimo nario Šarūno Gustainio galbūt neteisėtą veiklą.

Įtariama, kad E. Masiulis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už šiam koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį grynaisiais, taip pat kyšius nematerialia forma.

Taip pat įtariama, kad Š.Gustaisnis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš R. Kurlianskio už koncernui naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir partijos naudai priėmė 8700 eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai, organizuojant politinės partijos narių mokymus.

Liberalai teisėsaugos įtarimus partijai vadina interpretacijomis bei kaltę neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: " tai yra ta diena, kai paaiškėjo mūsų naivumas, manant, kad viskas buvo gerai mūsų karalystėje..." - gyvena tie lyber'alai vakardienoje, apie karalystę kliedi - mes juk RESPUBLIKOJ jau seniai seniai gyvenam. O ir šis skandalas - DĖSNINGAS, tai juk liberalizmo esmė: "Darau ką noriu, svarbu kad mums valstybė netrukdytų" (taip, tokiems TIK apie karalių svajot). Ir nors tie liberalai BANDO teigt kad įstatymų laikos, BET - bet koks įstatymas tai valstybės veikimas, o jie siekia tą valstybę eliminuot, jiems maloniau stengtis karaliui (kurio keliai nežinomi) įsiteikt, 'dovanėlėmis' (iš kitų išreketuotomis) SAU užtarimą susiveikt. Taip kad liberalizmas - kelias į niekur.

žmonės paprastai atsako už savo veikslmus

žmonės paprastai atsako už savo veikslmus portretas
Nejau už Lietuvos mokslo sunaikinimą (krepšelizacija) Steponavičiui nieko nebus? Negi jam už tai nereikės atsakyti?

likes

likes portretas
mokins mus gyventi
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių