Lenkijos Senatas vertins situaciją dėl paramos Lietuvos lenkų sąjungai

Lenkijos Senato vadovybė šią savaitę vertins situaciją dėl Lenkijos paramos Lietuvos lenkų sąjungai, nes įtariama, kad organizacijos vadovai atliko draudžiamus veiksmus.

Lenkijos Senato kanceliarijos vadovas Jakubas Kowalskis (Jakubas Kovalskis) sakė, kad Lenkijos Senatas remia ir rems Lietuvos lenkus, bet privalo užtikrinti skaidrumą.

„Bet privalome būti tikri, kad lėšos, kurias skiriame lenkų ir #Polonia reikalams, būtų sąžiningai skirstomos ir kad jas valdytų patikimi veikėjai!“, – „Twitter“ paskyroje antradienio vakarą rašė J. Kowalskis.

„Dokumentai, su kuriais susipažinau, rodo, jog labai tikėtina, kad LLS  vadovybės nariai atliko draudžiamų veiksmų. Šią savaitę šį reikalą nagrinės Lenkijos Senato prezidiumas“, – nurodė Senato kanceliarijos vadovas.

Gegužės pabaigoje Lenkijos valstybinę paramą užsienio lenkams skirstantis fondas „Parama lenkams Rytuose” pranešė kreipęsis į Lenkijos  prokuratūrą įtarus, kad Lietuvos lenkų sąjungai skirtos lėšos galėjo būti panaudotos neskaidriai.

Fondas nurodė, jog vertindamas LLS pagrindinei valdybai skirtą paramą „konstatavo rimtus Lenkijos teisės ir pagrindinių apskaitos nuostatų pažeidimus“, t.y. dalis lėšų galėjo būti panaudotos pažeidžiant sutartį, dalis jų – nepanaudotos apskritai, apie tai neinformavus fondo.

Su Lietuvos lenkų sąjungos ilgamečiu vadovu Michalu Mackevičiumi BNS nepavyko susisiekti, jo telefonas trečiadienį išjungtas. M. Mackevičius prieš daugiau nei savaitę perrinktas LLS vadovu, jis yra Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) atstovas Lietuvos Seime.

„Lietuvos ryto“ televizijai jis praėjusią savaitę patvirtino, jog jo vadovaujamai sąjungai fondas pranešė prieš dvejus metus skirtose dotacijose radęs „aritmetinių netikslumų“.

LLS–KŠS frakcijos seniūno pavaduotoja Vanda Kravčionok BNS teigė, kad M. Mackevičius savo poziciją dėl mestų kaltinimų rengiasi paskelbti raštu trečiadienį arba ketvirtadienį.

Naujienų portalas zw.lt skelbė, jog M. Mackevičių prieš LLS pirmininko rinkimus buvo išsikvietusi Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska (Uršula Doroševska). Po dienos duodamas interviu lenkiškoms žiniasklaidos priemonėmis M. Mackevičius išsakė daug kritikos tiek fondui „Parama lenkams rytuose“, tiek ambasadorei U. Doroszewskai, sakydamas, kad ambasadorė darė spaudimą, jog jis nebekandidatuotų į Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkus.

Kaip skelbė 15min.lt, 2016 metų Lietuvos lenkų sąjungos finansinės ataskaitos aiškinamajame rašte nurodoma, kad tais metais sąjunga gavo iš Lenkijos organizacijų 193,1 tūkst. eurų: fondas „Pagalba Lenkams Rytuose“ skyrė 130,5 tūkst. eurų, o draugija „Wspolnota Polska“ („Lenkijos bendrija“) – 62,59 tūkst. eurų.

Dar vienas konfliktas tarp Lietuvos lenkų atstovų buvo įsiplieskęs balandį, Torūnėje vykusiame „Polonijos suvažiavime“. Kaip skelbė delfi.lt, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narei, buvusiai energetikos viceministrei Renatai Cytackai pareiškus pretenzijas Lenkijai dėl finansinės bei politinės paramos tautinių mažumų švietimui Lietuvoje, Lenkijos Senato maršalka Stanislawas Karczewskis (Stanislavas Karčevskis) užsiminė apie abejones dėl Lietuvos lenkams skiriamų pinigų panaudojimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių