Lenkijos ambasadorius: Tautinių mažumų įstatymas - Lietuvos vidaus reikalas

  • Teksto dydis:

Tautinių mažumų teisių ir pareigų reguliavimas yra šalies vidaus reikalas, sako Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Jaroslawas Czubinskis (Jaroslavas Čubinskis).

"Pastaraisiais metais Lenkijos politikai pabrėžia, kad tai Lietuvos vidaus reikalas, tai yra, šio klausimo sprendimas yra grynai Lietuvos vidaus sprendimas", - trečiadienį po susitikimo su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene Seime žurnalistams sakė ambasadorius.

Jis teigė, kad parlamento vadovė informavo, kas Lietuvoje daroma dėl Tautinių mažumų įstatymo projekto. Priimti tokį įstatymą Lietuvoje labiausiai reikalauja valdančiajai koalicijai priklausanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA).

Anot diplomato, Tautinių mažumų įstatymo nebuvimas "yra nedidelė problema" Lietuvoje gyvenantiems lenkų tautybės asmenims.

"Žinome, kad Lietuvoje nėra įstatymų, reguliuojančių tautinių mažumų padėtį. Galime suprasti jų (lenkų atstovų - BNS) norus. Viena vertus, tai, kad Lietuvoje nėra galiojančio Tautinių mažumų įstatymo, tiems žmonėms gali kelti nedidelę problemą. Kita vertus, egzistuoja tarptautinė teisė", - kalbėjo J.Czubinskis.

Anot jo, Lenkijos politikai, kalbėdami apie lenkų kilmės žmonių padėtį Lietuvoje, visuomet prašo Lietuvos valdžios "rodyti daugiau empatijos klausimams, kuriuos kelia šie asmenys".

"Kita vertus, manome, kad šis klausimas yra Lietuvos Respublikos kompetencija, ne Lenkijos Respublikos. Negalime kištis į kitos šalies reikalus ir spręsti klausimus, kurie nėra Lenkijos kompetencija, nors nuolat prašome daugiau empatijos lenkų kilmės Lietuvos piliečių keliamų klausimų atžvilgiu", - akcentavo ambasadorius.

Diplomatas tvirtino su L.Graužiniene taip pat aptaręs galimybę kitų metų pradžioje surengti Lietuvos ir Lenkijos parlamentų vadovų susitikimą.

Tautinių mažumų įstatymas Lietuvoje nustojo galioti 2010 metais.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguoto kultūros viceministro Edvardo Trusevičiaus vadovaujama darbo grupė yra parengusi Tautinių mažumų įstatymo projektą, kuris leistų dvikalbius užrašus vietovėse, kur tautinės mažumos atstovai sudaro ne mažiau nei 25 proc. gyventojų. Taip pat tokio vietovėse valstybės įtaigos norima leisti kalbėti tautinės mažumos kalba.

Kadangi šis projektas sukėlė ginčų ir abejonių valdančiojoje koalicijoje, Lietuvos lenkų rinkimų akcija taip pat yra pateikusi siūlymų laikinai grąžinti 1991 metais priimtą Tautinių mažumų įstatymą.

Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai - Visagino savivaldybėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sultonas

sultonas portretas
Tikras lenkas šudlenkiu nepripažins.

Teisingai

Teisingai portretas
Viskas pasakyta pavadinimu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių