Laisvės premiją siūloma skirti disidentei N. Sadūnaitei

  • Teksto dydis:

Daugiau kaip trečdalis Seimo narių šiemetinę Laisvės premiją siūlo skirti disidentei Nijolei Sadūnaitei.

Tokį kreipimąsi Laisvės premijų komisijai pasirašė 52 parlamentarai iš skirtingų Seimo frakcijų, tarp jų socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius ir kiti žinomi socialdemokratai, didelė dalis „valstiečių“ frakcijos, keli konservatoriai ir „tvarkiečiai“, pranešė vienas kreipimosi autorių Petras Gražulis.

Kreipimesi pabrėžiama, kad N.Sadūnaitė sovietmečiu ne kartą buvo suimta ir tardoma KGB, bet ir toliau veikė Lietuvos labui, neišsižadėjo savo pažiūrų, vertybių ir nuosekliai kovojo prieš sovietinę santvarką.

Taip pat primenama, kad nuo 1988 metų N.Sadūnaitė yra Helsinkio grupės narė, 1990 metais Los Andžele Respublikonų partijos buvo apdovanota medaliu už ilgametę kovą už žmogaus teises, 2009 metais JAV lietuvių bendruomenė jai skyrė Laisvės premiją.

Kandidatūras Laisvės premijai gauti visuomeninės organizacijos, fiziniai asmenys kandidatus gali siūlyti iki gruodžio 9 dienos. Iš jų bus atrinktas nominantas 2016 metų Laisvės premijai gauti, jo kandidatūra bus teikiama Seimui tvirtinti.

Įstatyme numatyta, kad pretendentas premijai gauti Seimui turi būti pateiktas iki lapkričio 23 dienos, bet naujos kadencijos parlamentas pradėjo dirbti tik lapkričio 14-ąją, tad nespėta laiku sudaryti naujos komisijos ir paskelbti atranką.

Naujai sudaryta komisija taip pat nutarė prašyti Seimo teisininkų paaiškinimo, ar galima iš naujo parlamentui pristatyti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio kandidatūrą 2015 metų Laisvės premijai gauti.

Pernai komisija Laisvės premiją pasiūlė įteikti pirmajam šalies vadovui atkūrus nepriklausomybę V.Landsbergiui, bet tam nepritarė Seimas. Po tokio Seimo sprendimo atsistatydino dalis komisijos narių, premija liko niekam nepaskirta, pasigirdo siūlymų visai ją naikinti.

Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą. Pretendentais Laisvės premijai gauti gali būti Lietuvos ir užsienio valstybių fiziniai, viešieji ir privatūs juridiniai asmenys, nusipelnę laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms.

Laisvės premiją Lietuvos Seimas įsteigė 2011 metų rugsėjo 15 dieną. Premija siekia 5 tūkst. eurų. Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą.

Pirmoji Laisvės premija buvo skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui, antroji – Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui politiniam kaliniui Antanui Terleckui, trečioji – pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjui, arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui. Ketvirtoji premija pernai įteikta Lenkijos disidentui, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui Adamui Michnikui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keista

Keista portretas
o kodel niekas kameros neskyre Misiukoniui,kuris Tytuvenuose organizavo Sadunaites suemima.Kai tik jis atvyko valgykloke sueme Sadunaite.Dar yra gyvu darbuotoju.

Taškutis

Taškutis portretas
Aš irgi pasirašyčiau... bet ji ori moteris,ko gero atsisakys priimti...

Anonimas

Anonimas portretas
Po kreipimosi tekstu pasirašė šie Seimo nariai: Aurelijus Veryga, Gediminas Vasiliauskas, Algimantas Dumbrava, Mindaugas Puidokas, Juozas Imbrasas, Dainius Kepenis, Rimas Andrikis, Linas Balsys, Vytautas Bakas, Rūta Miliūtė, Povilas Urbšys, Virginija Vingrienė, Agnė Širinskienė, Paulius Saudargas, Greta Kildišienė, Aurimas Gaidžiūnas, Arvydas Nekrošius, Egidijus Vareikis, Dainius Gaižauskas, Kazys Starkevičius, Aušrinė Norkienė, Lauras Stacevičius, Algimantas Kirkutis, Petras Gražulis, Artūras Skardžius, Naglis Puteikis, Valentinas Bukauskas, Julius Sabatauskas, Antanas Vinkus, Rasa Budbergytė, Algirdas Sysas, Andrius Palionis, Algimantas Salamakinas, Algirdas Butkevičius, Irena Šiaulienė, Kęstutis Mažeika, Justas Džiugelis, Juozas Varžgalys, Audrys Šimas, Kęstutis Bacvinka, Kęstutis Pūkas, Remigijus Žemaitaitis, Raimundas Martinėlis, Aušra Papirtienė, Aušra Maldeikienė, Kęstutis Bartkevičius, Mantas Adomėnas, Arūnas Gumuliauskas, Levutė Staniuvienė, Vida Ačienė, Guoda Burokienė, Laury
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių