L. Linkevičius: Ukraina Europai yra išbandymas, ES negali sėdėti rankų sudėjus

  • Teksto dydis:

Ukrainos pasirinkimas tarp Rytų ir Vakarų yra išbandymas pačiai Europai, ir Europos Sąjunga (ES) šiuo klausimu negali sėdėti sudėjusi rankų, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

"Ukraina yra tarsi išbandymas mums. Išbandymas kalbant apie teisės viršenybę, žmogaus teises, valstybė turi dar daug ką įgyvendinti, daug ką pasiekti. Tačiau, manyčiau, kad neturėtume užmerkti akių prieš tai, kas vyksta, padėkime šiai šaliai. Kartais jaučiu, kad kai kurie mūsų kolegos vadovaujasi požiūriu - palaukime ir pažiūrėkime, kas bus. Manau, kad reikėtų padaryti daugiau, ne tik spręsti, kas galėtų būti mūsų klubo nariais. Tai nėra vienintelis gravitacijos centras, yra ir kitų centrų, kurie kelia tam tikrus klausimus", - ketvirtadienį per Seime vykstančioje tarpparlamentinėje bendros užsienio ir saugumo politikos konferencijoje sakė ministras.

Jis teigė, kad ES privalo būti aktyvi ir padėti ukrainiečiams priimti sprendimą.

Ukraina tikisi šiemet Vilniuje per ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su ES. Kai kurie politikai Vakaruose teigia, kad ES neturėtų to daryti, kol nebus paleista kalinama ekspremjerė Julija Tymošenko.

"Reikia būti aktyviems ir padėti jiems priimti sprendimą. Jie turi įvykdyti reikalavimą dėl teisės reformos, dėl rinkimų, jie privalo panaikinti bet kokias mums kylančias abejones dėl selektyvaus teisingumo taikymo. Padėkime šiai šaliai, tuomet ir kitos šalys seks šiuo pavyzdžiu, pavyzdžiui, Moldova", - sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Kreipdamasis į konferencijoje dalyvaujančius europarlamentarus L.Linkevičius tvirtino suprantąs, kad ne visiems ES Rytų partnerystė yra prioritetas. Kita vertus, jis pabrėžė, kad negalima praleisti progos įgyvendinti atviros ir laisvos Europos idėją.

"Kai kurioms šalims Rytų partnerystė nėra prioritetas, ir tai galiu suprasti. Norėtume įtikinti jus, diskutuojant apie kitas regionines programas, kitus konfliktus regionuose - tiek Afrikoje, tiek kituose regionuose, kad situacija Europoje taip pat labai svarbi ir Europos idėja dar nėra iki galo įgyvendinta", - kalbėjo ministras.

"Dabar turime galimybę suartėti su Rytų partnerėmis, kurios yra labai skirtingos šalys, turinčios skirtingas darbotvarkes, skirtingas ambicijas ir, ko gero, skirtingus lūkesčius. Jų yra šešios. Mes turime siekti užtikrinti joms patogų dialogą, turime skatinti jas įsitraukti į procesą. Svarbus ne tik šio dialogo rezultatas, bet ir pats procesas", - teigė L.Linkevičius.

Jis pabrėžė, kad lapkritį Vilniuje vyksiantis Rytų partnerystės viršūnių susitikimas - itin svarbus, ir būtina išnaudoti visas jo galimybes.

Rytų partnerystės programoje dalyvauja Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina.

Lietuva šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių