L. Linkevičius: Turkijos ir ES dialogas negali nutrūkti

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) ir Turkijos dialogas negali nutrūkti, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, penktadienį telefonu kalbėjęsis su Turkijos kolega Mevlutu Cavusoglu (Mevliutu Čavušohlu)

Tai L.Linkevičius sakė, turkams jaučiant nuoskaudą dėl per mažo ES palaikymo kovoje su terorizmu ir gausios kritikos dėl politinių bei pilietinių teisių varžymo.

„Išreiškiau viltį, kad vis dėlto nesužlugs dialogas tarp Turkijos ir Europos Sąjungos, nes matome, kaip sunkiai jis vyksta“, - BNS sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis pabrėžė, kad situacija Turkijoje išlieka sudėtinga po vasarą nepavykusio perversmo ir besitęsiančių teroristinių išpuolių.

Penktadienį per sprogdinimą Turkijos kurdiškojo pietryčių regiono mieste Dijarbakyre žuvo mažiausiai aštuoni žmones, dar per 100 jų buvo sužeisti. Turkijos teisėsauga teigia, kad išpuolį įvykdė uždrausta Kurdistano darbininkų partija.

Ataka įvykdyta po to, kai turkų teisėsauga sulaikė daugiau kaip dešimt įstatymų leidėjų iš pagrindinės prokurdiškos partijos parlamente.

ES penktadienį reiškė susirūpinimą dėl šių sulaikymų, o L.Linkevičius sakė, kad Turkijos užsienio reikalų ministras neslėpė nepasitenkinimo Bendrijos pozicija.

ES pareigūnai taip pat kritikuoja Turkiją dėl griežtų priemonių, kurių imtasi po vasarą nepavykusio pučo.

„Jis laiko ją vienpusiška, pasigenda užuojautos ir supratimo teroristinių įvykių kontekste ir mato ES rūpinimąsi tik, kaip jis įvardija, kaltininkų saugumo reikalais, o ne visų Turkijos žmonių saugumo reikalais“, - teigė Lietuvos ministras.

„Kontaktus su Turkija būtina išlaikyti, bet lygiagrečiai svarbu pabrėžti, kaip svarbu yra teisės viršenybė, demokratijos normos ir principai. Be abejo, tai irgi veiksnys, kuris apibrėš mūsų santykius su Turkija“, - pridūrė jis.

Turkijos valdžia kartoja, kad dėl dažnai pasikartojančių išpuolių ir visuomenės nuomonės Ankarai sudėtinga šiuo metu suderinti kovos su terorizmu įstatymus su europiniais standartais.

Nesutarimai tarp Turkijos ir ES gali sužlugdyti susitarimą pažaboti migrantų srautą į Europą. Turkija teigia, kad susitarimas nustos galioti, jei Europa neįgyvendins pažadų įvesti bevizį režimą ir paspartinti derybas dėl narystės ES.


Šiame straipsnyje: Linas LinkevičiusESTurkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Panašiai tarpukary Adolfukas buvo popinamas.

ss

ss portretas
Vefzti ir nakinti kiaules

dk

dk portretas
"patikimas" partneris Turkija issidirbineja, daro spaudima ES del vizu, sodina i kalejima zurnalistus, arestuoja, atleidzia is darbo tukstancius pareigunu. Ir dar kalbame apie bendradarbiavima su Erdoganu? Jokiu pabegeliu Turkija nesulaiko ir nesulaikys - tik nori ES milijardu. Erdoganas visiskai nusineka paskutiniu metu - Vokietija vadina teroristu prieglobsciu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių