L. Linkevičius susitinka su NATO užsienio reikalų ministrais

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį Briuselyje dalyvaus NATO valstybių narių užsienio reikalų ministrų susitikime, kuriame bus aptariama Aljanso reakcija į pasikeitusią tarptautinę saugumo aplinką, pagalba Afganistanui ir „atvirų durų“ politika.

Per susitikimą bus gvildenami padidėjusio Rusijos karinio aktyvumo keliami iššūkiai, taip pat iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų regiono kylančios grėsmės Aljanso saugumui. Bus patvirtinta kovos su hibridinėmis grėsmėmis strategija, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Sąjungininkai taip pat ketina pabrėžti solidarumą su teroro išpuolių sukrėsta Prancūzija ir aptars galimas papildomas saugumo užtikrinimo priemones Turkijai, kuri susiduria su grėsmėmis jos teritoriniam vientisumui dėl kaimyninėje Sirijoje tebesitęsiančio pilietinio karo ir Rusijos karinių veiksmų regione.

Be to, ministrai turėtų pakviesti Juodkalniją prisidėti prie NATO jau kitais metais. Jie taip pat planuoja pabrėžti, kad durys į Aljansą lieka atviros ir kitoms šio tikslo siekiančioms valstybėms.

Briuselyje taip pat vyks NATO ir kitų misijoje „Resolute Support“ dalyvaujančių valstybių partnerių (Afganistanas, Pietų Korėja, Japonija) užsienio reikalų ministrų susitikimas, per kurį bus aptarta saugumo padėtis Afganistane, tolesnė veikla šioje šalyje, NATO ir Afganistano partnerystės raida bei parama Afganistano gynybos ir saugumo pajėgoms.

Pastaruoju metu NATO svarstė mažinti misijos „Resolute Support“ misijos apimtis, tačiau, suaktyvėjus Talibanui, Aljansas atsisako tai daryti artimiausiu metu.

Lietuvos ir kai kurių kitų valstybių pastangomis šaukiamas NATO ir Ukrainos komisijos posėdis užsienio reikalų ministrų lygiu padėčiai Rytų Ukrainoje bei NATO ir Ukrainos bendradarbiavimui aptarti.

Reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje, NATO šiuo metu įgyvendina pernai šalių narių vadovų susitikime priimtas sąjungininkų saugumo užtikrinimo ir Aljanso adaptacijos naujiems iššūkiams priemones. Tikimasi, kad NATO valstybių vadovų susitikime Varšuvoje 2016 metais bus pasiekti kiti svarbūs sprendimai dėl veiksmingo potencialių agresorių atgrasymo ir kolektyvinės gynybos užtikrinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

loreta

loreta portretas
idomu kaip jie ziuri i musu ministra?nemanau, kad rimtai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių