L. Linkevičius: ES turi užtikrinti tinkamą dėmesį Rytų partneriams

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad šiuo metu Europos Sąjungos dėmesys Rytų partneriams - Ukrainai, Moldovai bei Sakartvelui - nėra pakankamas.

Pasak ministro, reikia užtikrinti tinkamą dėmesį Rytų partneriams, nes demokratinė, liberali ir stabili kaimynystė kuria stipresnę ES.

Pirmadienį L. Linkevičius dalyvavo Briuselyje vykusiame Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos (URT) posėdyje. Jo metu pagrindinis dėmesys buvo skirtas aptarti, kaip įgyvendinami Rytų partnerystės Briuselio viršūnių susitikimo sprendimai, kaip rengiamasi šių metų spalio mėnesį Liuksemburge vyksiančiam Rytų partnerystės užsienio reikalų ministrų susitikimui.

Ministras L. Linkevičius kvietė savo kolegas strategiškiau žvelgti į Rytų partnerystės politiką, neapsiribojant kelių praktinių pasiekimų planavimu kelerių metų laikotarpiui, bet turėti ilgalaikę viziją, atspindinčią ir pažangiausių Rytų partnerystės valstybių integracijos į ES siekius.

Pasak ministro, būtina stiprinti ES dialogą su asocijuotais partneriais - Ukraina, Sakartvelu ir Moldova, bei užtikrinti, kad vienas kertinių Rytų partnerystės principų - „daugiau už daugiau“ būtų geriau įgyvendinamas praktikoje - tiek politiniu lygiu, tiek kalbant ir apie praktinę paramą.

„Turime užtikrinti tinkamą dėmesį mūsų Rytų partneriams. Jų sėkmė yra ir mūsų sėkmė, nes demokratinė, liberali ir stabili kaimynystė kuria stipresnę ES. Greitai pažymėsime Rytų partnerystės dešimtmetį. Tai ambicinga programa, bet kartu ir labai sėkminga. Partneriai dėl savo europinio pasirinkimo patiria daugybę sunkumų, penkiose iš šešių programos dalyvių vyksta aktyvūs ar „užšaldyti“ konfliktai. Privalome šioms šalims padėti, tęsti Rytų partnerystės programą, toliau padėti europinių ambicijų turinčioms partnerėms artėti prie Europos Sąjungos“, - sakė L. Linkevičius.

Praėjusių metų lapkričio mėnesį vykusiame Rytų partnerystės Briuselio viršūnių susitikimo metu valstybių vadovai sutarė dėl 20-ies tikslų, kurių bus siekiama iki 2020 metų. Šiais tikslais norima sustiprinti ES bendradarbiavimą su šešiomis Rytų partnerystės valstybėmis ir užtikrinti jų pažangą gerinant valdymą, stiprinant ekonomiką, plečiant jungtis su ES ir stiprinant visuomenę.

URT metu ministrai apžvelgė 20-ies tikslų įgyvendinimo pažangą, įvardino sėkmingai vystomo bendradarbiavimo pavyzdžius ir nurodė, kuriose srityse būtini aktyvesni veiksmai tiek iš Rytų partnerių, tiek ir ES pusės.

Ministrai taip pat aptarė Šiaurės Korėjos ir Libijos klausimus.

Tikisi, kad laikysis NATO pozicijos

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako tikįs, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) susitikime su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu laikysis bendros NATO pozicijos.

„Prezidentas D. Trumpas turi gerą progą susitelkti ties principais ir vertinimais, dėl kurių prieš kelias dienas sutarė NATO lyderiai, įskaitant ir prezidentą D. Trumpą“, – žurnalistams Briuselyje pirmadienį sakė L. Linkevičius.

„Tikėkimės, kad tuo keliu bus nuosekliai einama per viršūnių susitikimą Helsinkyje“, – prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą teigė ministras.

NATO lyderiai praeitą savaitę bendroje deklaracijoje paskelbė, kad Rusijai tenka atsakomybė dėl pablogėjusios saugumo situacijos – dokumente minima Rusijos neteisėta Krymo aneksija ir destabilizuojantys veiksmai Rytų Ukrainoje bei karinis aktyvumas prie NATO sienų, įskaitant Karaliaučiaus militarizaciją.

Tačiau D. Trumpas pirmadienį, likus kelioms valandoms iki susitikimo su V. Putinu, pareiškė, kad kaltė dėl prastų dvišalių santykių tenka pačioms Jungtinėms Valstijoms. JAV teisėsaugos tyrimą dėl Rusijos kišimosi į rinkimus jis pavadino „suklastota raganų medžiokle“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausyk

klausyk portretas
komsomolec varyk i chochlandija su valiukoniu ir paleckiu o gal ir globeja kokia pasiimsi mes nieko pries o dar geriau su visu socdeminiu /nusigrojusiu orkestru/ ausys ir akys pailses.

Klausimėlis:

Klausimėlis: portretas
Linkevičiau, gerai pagalvok ir atsakyk ar tikrai dirbi Lietuvai?

...

... portretas
Linuk, vėl kliedi: prie ko čia kažkokie NATO principai Trampui jei jis tą NATO pV nori pasiųst?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių