L. Linkevičius: sprendimus dėl Baltijos valstybių oro gynybos reikia priimti greičiau

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad reikia greitesnių sprendimų dėl Baltijos valstybių oro gynybos.

Tai ministras pareiškė antradienį Vašingtone atidarydamas Lietuvos ir JAV organizuojamą konferenciją, skirtą Baltijos regiono oro gynybos klausimams. Čia pristatyta buvusio NATO Europos pajėgų vado atsargos generolo Phillipo Breedlove'o (Filipo Bridlavo) parengta studija „Efektyvios oro gynybos Šiaurės Europoje link“, aptartas regioninės oro gynybos sistemos kūrimas, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Oro gynyba yra vienas svarbiausių aspektų planuojant Baltijos valstybių gynybos sistemą. Iš esmės tai – iššūkis visai NATO, kuris gali būti įveiktas tik suvienijus JAV ir Europos valstybių jėgas. Siekiant sukurti efektyvią oro gynybą reikia neatidėliojant priimti sprendimus, kiek galima greičiau suplanuoti tiek nacionalines, tiek NATO investicijas“, – sakė ministras L. Linkevičius.

Jis taip pat akcentavo, kad Lietuva jau ėmėsi konkrečių žingsnių vystydama antžeminę oro gynybos sistemą, įsigyta Norvegijos-JAV vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistema NASAMS.

Oro gynyba yra viena iš silpniausių Baltijos šalių vietų karine prasme. Lietuva, Latvija ir Estija šiuo metu turi tik trumpojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemas, jos siekia 3 – 5 kilometrus.

Perkamos norvegiškos raketos galės skrieti keliasdešimt kilometrų ir numušti taikinius 15 kilometrų aukštyje.

Siekiant iš esmės užtikrinti oro erdvės apsaugą, trečiajame etape Baltijos šalims reikėtų ilgojo nuotolio gynybos sistemų skydo, tokio kaip raketos „Patriot“. Praėjusią vasarą JAV šias raketas Lietuvoje pirmą kartą dislokavo pratyboms. Gynybos pareigūnai svarsto galimybę, kad Lietuvos oro erdvę galėtų dengti „Patriot“ sistemos, kurias planuoja įsigyti Lenkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kad reikia tai faktas nesfasistai is kremliaus tipo nepuola bet okupuoja kaimynus geras duris issidet verta nuo badiugu

linkeviciau visos tavo su jankiais

linkeviciau  visos  tavo  su jankiais   portretas
sustatytos oro gynybos jankiu sistemos lietuvoje --konflikto atveju gyvuos tiek kiek laiko, kol skris iki ju rusu paleista raketa .... apie 1 [ viena min.]minute ...taip kad tai butu tik y bala ismestos lesos ..kurios reikalingos siuo metu lietuvoje atlyginimu ,pensiju didinimuj ir nauju darbo vietu kurimuj ---baik suda malt ir kariaut eik dirbt ir prekiaut...

karys

karys portretas
butina ir greiciau nes virs kacergines maciau lektuva bet su ragatke jo niekaip nenukirtau o dedules saugumas preoritetas nes juk juos puola is rytu
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių