L. Linkevičius sako, kad Rusija yra atsakinga dėl INF sutarties nutraukimo

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Rusija yra atsakinga už Jungtinių Valstijų sprendimą pasitraukti iš dvišalės sutarties, uždraudžiančios turėti vidutinio nuotolio branduolines raketas.

„Kartu su NATO sąjungininkais gailimės, kad Rusija nepasinaudojo duotu terminu vėl pilnai ir patikrinamai laikytis INF sutarties“, – tviteryje penktadienį parašė ministras.

„Rusija neša visišką atsakomybę dėl sutarties žlugimo. NATO toliau stiprins atgrasymą ir gynybą tam, kad sąjungininkų saugumas būtų užtikrintas“, – pridūrė jis.

JAV daug metų skundėsi dėl Rusijos turimų antžeminio bazavimo raketų sistemų 9M729, o vasarį pranešė, kad pasitrauks iš INF sutarties, jeigu tos sistemos nebus sunaikintos.

Vašingtonas penktadienį patvirtino formaliai pasitraukęs iš susitarimo. Rusija dėl žlugusios sutarties apkaltino JAV.

Ekspertai teigia, kad rusų gaminami vidutinio nuotolio ginklai nekels tiesioginės naujos grėsmės Lietuvai, nes Rusija šalį gali pasiekti ir trumpojo nuotolio raketomis.

1987 metais tuometinio JAV prezidento Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo sudaryta Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartimi buvo uždraustos 500–5500 km nuotolio antžeminės raketų sistemos.

Sutartis laikyta pasaulinio saugumo užtikrinimo pagrindu. Nuogąstaujama, kad jai žlugus pavojus iškils ir naujajai Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarčiai, ribojančiai Vašingtono ir Maskvos branduolinių galvučių skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Amerika pirmoji nutraukė, o Rusija kalta ? Jūs gal apsispręskit kaip meluoti ir neapsijuokti.

...

... portretas
Kriuksiuk, o kas dėl tavo durnumo kaltas, irgi rusai?.. :S

Endokrinologas

Endokrinologas portretas
Atstovauti Lietuva turi plonas UR ministras!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių