L. Linkevičius ragina Izraelį adekvačiai naudoti jėgą

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį paragino Izraelį adekvačiai naudoti jėgą, izraeliečių pajėgoms prie sienos su Gazos Ruožu nukovus mažiausiai 58 palestiniečius.

„Aišku, suprantama, kad Izraelis turi teisę ginti savo teritoriją, suverenitetą, (...) tačiau raginame, viena vertus, kaip įmanoma adekvačiai naudoti jėgą“, – žurnalistams sakė L. Linkevičius.

„Aukų labai daug ir tai tikrai neramina“, – pridūrė jis.

Ministras taip pat paragino palestiniečių vadovus siekti, jog šios teritorijos gyventojų demonstracijos būtų taikios.

„Visas šalis raginame iš tikrųjų, kiek tai įmanoma, nuraminti tas aistras, nes ypač dabar jos, matyt, paūmėja“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Didžiulio masto protestus prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos pirmadienį išprovokavo Jungtinių Valstijų ambasados Jeruzalėje atidarymas.

Tai buvo kruviniausias smurto proveržis nuo 2014-ųjų karo Gazos Ruože.

Izraelis sako turėjęs teisę panaudoti jėgą prieš palestiniečių protestuotojus, nes privalo ginti savo sienas ir sustabdyti jos pažeidėjus.

Tačiau tarptautinė bendruomenė kritikuoja Izraelį, nes kariams draudžiama naudoti šaunamuosius ginklus prieš beginklius aktyvistus.

Lietuvos diplomatai atidaryme nedalyvavo

JAV atstovybė Izraelyje atidaryta dalyvaujant abiejų šalių pareigūnų delegacijoms, taip pat keliasdešimties kitų valstybių, įskaitant Čekiją, Vengriją ir Rumuniją, diplomatams.

Ambasada buvo perkelta iš Tel Avivo, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pernai gruodį nusprendus pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės teigia, kad toks sprendimas pakenks Izraelio ir palestiniečių taikos deryboms, nes pastarieji rytinę Jeruzalės dalį laiko savo būsimos valstybės sostine. Rytų Jeruzalę Izraelis okupavo per 1967 metais vykusį karą.

Pernai Lietuva netikėtai balsavo už Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria JAV sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine pavadintas neteisėtu.

Šalies atstovai ambasados atidaryme nedalyvavo.

„Mes esame įsitikinę, kad tie visi judesiai ar veiksmai turi vykti palaipsniui, ne radikaliai, kad tai būtų derybų keliu pasiektas rezultatas“, – sakė L. Linkevičius.

„Tai nereiškia, kad tai pozicija prieš Izraelį. Jokiu būdu: mes esame netgi už Izraelį visada nusiteikę“, – pridūrė jis.

Lietuva paprastai yra viena didžiausių Izraelio diplomatinių rėmėjų Europos Sąjungoje, daugiausia dėl Lietuvos žydų istorijos ir siekio gauti JAV palankumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stanislovas

Stanislovas portretas
Galima pagalvoti kad tavo Linkeviciau nuomone žydams ir amerikonais svarbi Juk esi šlykštūs jų siknalaizys.

Liėtuvis

Liėtuvis portretas
Šlykštus paršas!

Anonimas

Anonimas portretas
Ar jau gavai instrukcijas is Amerikos ir Izraelio ambasadu, kvailas lietuviskas kiaule?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių