L. Linkevičius: palaikome siūlymą D. Britanijai kuo greičiau išstoti iš ES

  • Teksto dydis:

Lietuva palaiko šešių Europos Sąjungos (ES) šalių-steigėjų norą kuo greičiau pradėti derybas su Didžiąja Britanija dėl jos išstojimo iš Bendrijos, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Anot jo, tai padėtų sumažinti rinkose tvyrančią nežinomybę.

„Ta nežinia, kuri dabar yra, veikia ne tik politines nuotaikas, bet ir ekonomiką, finansų rinkas. Ir veikia konkrečių nuostolių pavidalu. Tas laiko tempimas neatneša daugiau aiškumo, todėl norima, kad kuo greičiau vyktų procesas, aišku, konstruktyviai, pagal Europos Sąjungos sutarties 50 straipsnį. Bet tam reikalinga notifikacija iš Jungtinės Karalystės vyriausybės“, – BNS sakė L. Linkevičius.

„Dauguma ES šalių kalba apie tai. Tai nėra noras greičiau juos (Jungtinę Karalystę – BNS) išvaryti (....), tik norisi daugiau aiškumo, sąlygų, norisi pagaliau žinoti iš Jungtinės Karalystės, kaip ji ketina išeiti, nes tų išėjimo variantų irgi yra įvairių“, – pridūrė L. Linkevičius.

Pasak jo, šiuo atveju daug kas priklausys nuo Jungtinės Karalystės, kurios premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) paskelbdamas apie ketinimą atsistatydinti pareiškė, kad derybas dėl išstojimo turės vesti jo įpėdinis. O šis geriausiu atveju gali paaiškėti tik spalio mėnesio pradžioje.

„Todėl visi ir diskutuoja, kaip šioje neapibrėžtoje situacijoje, tokiame neaiškume reikės toliau gyventi. Tai daro įtaką ne tik Jungtinei Karalystei ir jos ekonomikai, kur žala jau dabar matosi, bet ir visai Europai“, – tvirtino L.Linkevičius

Jo teigimu, dabartinę padėtį Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai telefoninės konferencijos metu jau aptarė su Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku-Walteriu Steinmeieriu (Franku Valteriu Šteinmejeriu), kuris informavo apie ES šešių šalių-steigėjų diskusiją.

„Mes visi akcentavome, kad dabar jau 27 ES šalių darbas turi būti labai efektyvus. Mes visi pabrėžėme, kaip tai yra svarbu ne tik politiškai, bet ir praktiškai. Mes turime susitelkti, įvertinti, kas įvyko, ir vienybė turi būti ne žodžiais, o labai konkrečiais sprendimais“, – pabrėžė L.Linkevičius.

Šešios ES šalys šalys-steigėjos šeštadienį pareiškė norinčios, kad D. Britanija pasitraukimo iš Bendrijos procesą pradėtų kuo greičiau, o Prancūzija pabrėžė, kad naujas JK ministras pirmininkas turi būti išrinktas nedelsiant.

„Mes sutariame, kad šis procesas privalo prasidėti kuo greičiau, kad neįstrigtume ilgai trunkančioje nežinomybėje, o galėtume sutelkti visą dėmesį į Europos ateitį ir dirbti ta linkme“, – sakė F.-W. Steinmeieris po susitikimo su Prancūzijos, Nyderlandų, Italijos, Belgijos ir Liuksemburgo užsienio reikalų ministrais.

Dėl šoką sukėlusio D. Britanijos sprendimo išstoti iš Europos Sąjungos pasaulinės akcijų rinkos penktadienį neteko 2,1 trln. JAV dolerių, nes investuotojai supanikavo dėl naujos grėsmės pasaulio ekonomikai. Tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“ penktadienį pablogino Didžiosios Britanijos skolinimosi reitingo perspektyvą iki neigiamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komedija

komedija portretas
O kas jo klausė? O kada paklaus apie Lietuvos TSR komjaunimo turtą?:)

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ką siūko Kubilius po britų sprendimo? Kubilius mato, kad greitai jau niekas pasaulyje nerems Lietuvos valdžios nusikalstamo trečiojo pasaulinio karo kurstymo. Ką siūko Kubilius? Švaistyti daugiau mūsų mokesčių pinigų, varinėti mūsų diplomatus po pasaulio sostines, kad su dešimteriopa energija kurstyti karą (nurodyta čia). Laimei, mes esame tarp Rytų ir Vakarų. Todėl žinome Rytų išmintį: šuniukas Kubilius loja, o pasaulio politikos karavanas eina. Kiek Kubilius besistengtų, jei Vakarų politikai ir rinkėjai sako, kad žaisti karo žaidimus gana, kad laikas susirūpinti mums nedirbančia ekonomika ir prekyba, tai šuniuko Kubiliaus niekas nepaiso. Laikas jau ir mūsų rinkėjams uždaryti Kubilių su Butkevičiumi į būdą. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Viskas.

Viskas. portretas
Komsorgas išrūko USon pasiimti naujų instrukcijų.Kad tik neužmirštų eilinį kart atsiprašyti Amerikos žydų Lietuvos vardu:D)
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių