L. Linkevičius: iš nesaugių Baltarusijos ir Karaliaučiaus AE elektros nepirksime

  • Teksto dydis:

Lietuva laikosi griežtos nuomonės, jog iš nesaugių Baltarusijos ir Karaliaučiaus atominių elektrinių elektra nebus perkama, pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras. Linas Linkevičius sako, jog Baltarusija jau pradeda konstruktyviau bendrauti su Lietuva.

„Mes iš tikrųjų neketiname pirkti tiesiogiai iš nesaugių elektrinių, o antra, reikalavimai, kad tai, kas vyksta Astrave - kad būtų paisomos tarptautinės normos ir teisė. Ir jeigu Lietuvos argumentai ir kritika atrodo neįtikinamai, tai yra tarptautinių organizacijų - Espo komiteto konkreti kritika išsakyta. Mes reikalausime labai kategoriškai ir be jokių nuolaidų“, - žurnalistams trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė L.Linkevičius.

Anot jo, jeigu kaimyninės šalys palaikys Lietuvos poziciją, balsas bus stipresnis. Tačiau jis atkreipė dėmesį, jog Baltarusija jau pradeda konstruktyviau bendrauti su Lietuva.

„Viena šalis nėra tiek įspūdinga negu visi kartu. Juolab manau, kad ir teisė mūsų pusėje ir pati logika. Noriu pridurti, kad tikimės, jog Baltarusija pakeis požiūrį. Pirmieji požymiai yra, prasidėjo toks konstruktyvesnis kalbėjimasis, drįstu teigti. Išvadų daryti negaliu, bet pripažinimas problemų ir kalbėjimas apie tai, kad turime pašalinti bet kokias abejones, jeigu jos kyla“, - tikino ministras.

Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis elektros importo iš šių elektrinių problemą artimiausiu metu aptars su kaimyninių valstybių ministrais. Jis sako, kad ketvirtadienį Taline su Estijos ministru kalbės dėl galimybių neįsileisti nesaugiose atominėse pagamintos elektros. Vėliau planuojami susitikimai ir su Lenkijos bei Suomijos ministrais.

„Aš planuoju su kiekvienu ministru asmeniškai susitarti ir aptarti. Šis klausimas yra senas, tačiau dabar jis yra formalizuotas. Anksčiau turėjome neformalias diskusijas. Jau atėjo metas formalizuoti ir rimtai imtis to klausimo. (...) Aš planuoju per ateinančius porą mėnesių Varšuvoje apsilankyti ir, jei galės ministras, susitikti su juo. Į Estiją važiuoju rytoj, su Latvija kol kas nesame suplanavę datos, o Suomijos ministras turėtų atvažiuoti pas mus pavasarį“, - BNS sakė R.Masiulis.

R.Masiulis gruodžio 23 dieną Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Suomijos ministrams išsiuntė laišką, kuriame ragina kaimynines valstybes nepirkti elektros iš Baltarusijoje ir Rusijos Karaliaučiaus srityje statomų atominių elektrinių (AE).

Ministro teigimu, Karaliaučiuje ir Baltarusijoje statomos AE kelia grėsmę aplinkai, be to, sukuria nesąžiningą konkurenciją elektros rinkoje, todėl jis siūlo pradėti diskusijas regioniniu, o vėliau - ES lygiu.

Karaliaučiaus Baltijos AE projektas šiuo metu yra įšaldytas. Baltarusija skelbia planus, kad pirmasis Astravo AE reaktorius pradės veikti 2018-aisiais, o antrasis - 2019-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aris

Aris portretas
Ir kas paneigs kad valdžioje sėdi ne debilai.O gal mus durniais laiko?Pirks tą pačią elektrą per trečias šalis brangiau ir girsis kad neperka iš Baltarusijos AE "nesaugios"elektros.Durnių laivas.

666

666 portretas
paprasta matematika : jei ltu skolinga 40 milijardų tai reik paimt tiek pat paskolos ir pastatyt vėjo jėgainių fabriką lietuvoje , pastatatyti už tuos pinigus vėjo jėgainių , o kadangi vėjo jėgainės atsiperka per 20 metų , tai skolos neliks per 20 metų iskatant kad būtu sutaupyta kad vėjo jėgainės gamintusi lt dvigubai pigiau . bet čia tik pavyzdys , yra kitų geresnių būdų ir greitesnių skolos gražinimo būdų . .

666

666 portretas
o paprasčiau , susitars baltarusai su rusais kad elektros transportas tik ant popieriaus , visa kita lagaminais apsikeis , o lt kaip pirko rusišką taip pirks. Vienu žodžiu vienas ivanas kaip pardavinėjo vytui taip pardavinės , o ivano kalinkės ae elektrą parduos saviems ivanams . Esmė ta kad ivano atomas kurio turi gamintu pinigus o ne smirstu / taigi jiems reik pinigų nes jie užspausti ir kol kaina aukšta tai bando dar surinkt kiek gali , nes naujos technologijos išstums atomą ir naftą , dujas .
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių