L. Linkevičius: informaciniame lauke turėtume būti aktyvesni

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES), taip pat ir Lietuvos veikla informaciniame lauke turėtų būti aktyvesnė, o ne gynybinė, kaip yra dabar, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Norime, kad mūsų veikla informaciniame lauke būtų aktyvesnė, proaktyvi, o ne besiginanti ir paaiškinanti skleidžiamas nesąmones ir melą. Visą laiką truputėlį tokia gynybinė pozicija (šiuo metu yra)“, - trečiadienį Žinių radijui sakė ministras, komentuodamas kreipimąsi į Europos Komisiją, kad būtų parengtas planas kovoti su Rusijos propaganda.

Anot L.Linkevičiaus, sausio 19 dieną apie tai turėtų būti kalbama per ES ministrų susitikimą.

Ministras pabrėžė, kad kalbama ne apie cenzūros įvedimą, o alternatyvius informacijos šaltinius.

„Nenorime sukurti cenzūros, ką nors uždrausti arba siūlyti uždrausti. Norime, kad būtų piliečiams, ypač rusakalbiams tai aktualu, nes jie daugiausia dabar maitinami Rusijos valstybinių kontroliuojamų kanalų informacija, pateikta daugiau alternatyvų ir būtų tam tikra atsakomybė už skleidžiamą melą“, - teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Danijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai praėjusią savaitę laiške perspėjo, kad „Rusija greitai plečia savo dezinformacijos ir propagandos kampaniją“, kuria siekiama „paramos Rusijos vyriausybės politiniams ir kariniams tikslams“.

ES užsienio politikos vadovei Federicai Mogherini (Federikai Mogerini) adresuotame laiške, kurio kopiją gavo BNS, ministrai paragino užtikrinti „patikimą ir konkurencingą informacijos alternatyvą rusiškai kalbantiems gyventojams ir tiems, kurie naudojasi Rusijos valstybės kontroliuojama žiniasklaida“.

Siūloma internete sukurti platformą, kurioje būtų pateikiama informacija apie propagandos melą ir manipuliacijas, suteikti paramą iniciatyvoms kurti televizijos kanalus, interneto portalus, radijo stotis ir spaudą rusų kalba, skatinti produkcijos keitimąsi ES viduje, siūlyti produkciją veikiančiai Rusijos žiniasklaidai.

Rusija savo ruožtu sukritikavo šią iniciatyvą.

„Rusija visada teigiamai vertino žodžio laisvę, tačiau ES ketinimai įkurti tam tikrą kontrpropagandinį kanalą prieštarauja šiai laisvei“, - pareiškė Rusijos užsienio reikalų viceministras Aleksejus Meškovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių