L. Linkevičius kaltina Europos Sąjungą naivumu

  • Teksto dydis:

Lietuva ragina savo partneres Europos Sąjungoje aktyviau kovoti su Rusijos propaganda.

„Europa turi labiau ruoštis Rusijos informaciniam karui“, - sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Vokietijos laikraščiui „Neue Osnabruecker Zeitung“. Kai kurios ES partnerės, anot jo, per „naiviai“ vertina Rusijos politiką.

„Vakaruose informacinė Rusijos įtaka vis dar nepakankamai vertinama. Melas nėra tiesiog kitas tiesos variantas. Tinkamai ir plačiai naudojamas melas yra stiprus ginklas“, - pabrėžė ministras ir pridūrė: „Didžiulis vokiečių nepasitikėjimas JAV taip pat yra Rusijos propagandos ir smegenų plovimo, vykstančio įvairiais kanalais, rezultatas“.

Būtų naivu tikėtis, „kad tik Rytų Europos šalys susiduria su tiesiogine ar netiesiogine įtaka iš Maskvos“, - kalbėjo L. Linkevičius. Žmonės jo gimtinėje esą yra didesni realistai.

Ministras pasisakė už tai, kad būtų laikomasi griežtos sankcijų pozicijos Rusijos atžvilgiu. „Kas nieko nedaro, kas neturi aiškios pozicijos Rusijos atžvilgiu, tas išprovokuoja elgesį, sukeliantį vis naujų problemų“, - sakė jis.

Ragino didinti paramą Ukrainai

L. Linkevičius pirmadienį paragino Europos Sąjungą (ES) padidinti paramą Rusijos paveiktiems ukrainiečių kontroliuojamiems Azovo jūros regionams.

„Šalis dirbtinai destabilizuojama, susiduriama su ekonominiais nuostoliais, auga grėsmė atsinaujinti kariniam konfliktui. Ministras L. Linkevičius kvietė atkreipti dėmesį, kad ir tokiomis sudėtingomis sąlygomis reformų procesas Ukrainoje tebevyksta, bei kvietė didinti tikslinės pagalbos teikimą Rusijos veiksmų paveiktiems Azovo jūros regionams“, – teigiama ministerijos pranešime.

Anot jo, tokį raginimą L. Linkevičius išsakė per Briuselyje vykusį ES užsienio reikalų ministrų posėdį.

Šalis dirbtinai destabilizuojama, susiduriama su ekonominiais nuostoliais, auga grėsmė atsinaujinti kariniam konfliktui.

Rusija prieš kelis mėnesius prie Kerčės sąsiaurio lapkritį apšaudė ir perėmė tris Ukrainos laivus, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į ukrainiečių Mariupolio uostą Azovo jūroje, taip pat suėmė jų įgulų narius.

Kijevas kaltina Rusiją trikdant ekonominę laivybą Ukrainos pietuose, taip destabilizuojant šalies ekonomiką.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Rusija toliau ignoruoja Minsko susitarimus, vykdo agresiją Rytų Ukrainoje ir Juodojoje Jūroje, blokuoja laisvą navigaciją Azovo jūroje, taiko ir įveda naujas ekonomines sankcijas.

„Būtinas veiksmingas, proporcingas ir politiškai atsakingas ES atsakas į Rusijos agresiją Ukrainoje/Kerčės sąsiauryje – sulaikyti jūrininkai dar laikomi nelaisvėje, nėra užtikrinta netrikdoma laivyba per Kerčės sąsiaurį ir Azovo jūroje“, – pranešime cituojamas L. Linkevičius.

„Negalime toleruoti Rusijos siekių pasisavinti Azovo jūrą, turime reikalauti tarptautinių konvencijų dėl laisvos laivybos vykdymo. Vertiname ES pasiektą politinį sutarimą dėl individualių sankcijų išplėtimo Rusijos pareigūnams, susijusiems su įvykiais Juodojoje jūroje“, – pridūrė jis.

Ministras taip pat paragino ES konkrečiomis priemonėmis įtvirtinti Krymo aneksijos nepripažinimo nuostatas.

Rusija šį pusiasalį aneksavo 2014 metų kovą. Po kelių mėnesių Rytų Ukrainoje prasidėjo konfliktas tarp Maskvos remiamų separatistų ir Ukrainos pajėgų.

ES užsienio reikalų ministrai taip pat pasveikino Ukrainos pažangą vykdant reformas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
Eina sau - trys milijonai priešų lietuvių prieš 100 tūkstančių parsidavusio elito saugiai užslaptinto 75 metams.

Eina sau

Eina sau portretas
Joooo GEDA skaityt tokius komentarus,mūsų priešai įsigijo per daug kompiuterių

Gėda

Gėda portretas
Kiek ta ubagų valstybė dar kiš į tą korumpuota Ukraina savo žmones žiūrėti daugiau reikia
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių