Aštuoni Europos ministrai: niekada nepamiršime Krymo

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir dar septynių Europos šalių užsienio reikalų ministrai ketvirtųjų Krymo aneksijos metinių proga pareiškė, kad neleis pusiasalio okupacijos klausimui išnykti iš tarptautinės darbotvarkės.

Bendrame pareiškime Baltijos šalių, Lenkijos, Švedijos, Danijos, Rumunijos ir Ukrainos ministrai pabrėžė, kad Krymo aneksija ir tebesitęsianti Rusijos agresija Donbase pažeidžia Europos saugumo tvarką ir principus, kurie nuo pat Šaltojo karo pabaigos užtikrino Europos stabilumą ir saugumą.

„Tai, kas nutiko Kryme, liečia ne vien Ukrainą, tai – visų mūsų reikalas. Štai kodėl mes nepamiršime Krymo, ir jo niekada neišsižadėsime (...). Neleisime Krymo klausimui pranykti iš tarptautinės darbotvarkės“, – rašoma ministrų laiške, kurį paskelbė „EUobserver“ ir kita žiniasklaida.

Ministrai taip pat paragino tarptautinę bendriją aktyviau kelti klausimus dėl žmogaus teisių pažeidimų Kryme.

Rusija Krymą aneksavo 2014 metų kovą, kai Kijeve buvo nuverstas Maskvos palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Dalyvaus tarybos posėdyje

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį Briuselyje, ES Užsienio reikalų taryboje (URT) aptars Rusijoje įvykusius prezidento rinkimus.

Lietuvos diplomatijos vadovas su ministrais kalbėsis apie Ukrainos reformas, palies Sirijos, Irano ir kitus klausimus.

Ministrai posėdyje skirs dėmesio ir dar vienam su Rusija susijusiam įvykiui – nusikalstamam išpuoliui Jungtinėje Karalystėje, Salisburyje, praneša Užsienio reikalų ministerija (URM). 

Lietuvos iniciatyva prieš URT vyks neformalus ministrų apsikeitimas nuomonėmis su Ukrainos užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu. Šis susitikimas papildys ir praplės URT diskusiją Ukrainos klausimu. Ministrai aptars padėtį šalyje, įvertins reformų pažangą.

Susitikime su Pietų Korėjos užsienio reikalų ministre Kang Kyung-wha (Kang Kjunva) ministrai aptars esamą situaciją Korėjos pusiasalyje ir tolimesnes perspektyvas.

Ministrai rengsis antrajai donorų konferencijai „Parama Sirijos ir regiono ateičiai“, kuri vyks balandžio 24-25 dienomis Briuselyje. Apie situaciją Sirijoje informuos Specialusis Jungtinių Tautų pasiuntinys Steffano de Mistura (Stefanas de Mistura).

URM teigimu, tikėtina, kad diskusijos dėl Irano metu ministrai išreikš vieningą ES paramą Bendram visapusiškam veiksmų planui (JCPOA) dėl su branduolinės programos susijusių sankcijų panaikinimo Iranui, išreikš susirūpinimą dėl Irano vaidmens regione, balistinių raketų programos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Lietuvos ir dar septynių Europos šalių užsienio reikalų ministrai... " - o KIEK VISO tokių ministrų Europoje, o ką jie?..

IT

IT portretas
TEKO KALBETS SU KRYMO GYVENTOJA IR JI PASAKOJO KAD ZMONES LABAI DZIAUGIASI NES BUVO NEBEIMANOMA GYVENTI ,JIEMS GERAI O SIEMS ARTISTAMS NERUPI SAVO SALIS O PERGYVEN NEZINIA KA ,PRABUSKITE JUS ,/

Simas

Simas portretas
"IT" -Nū tu ir pydaras
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių