L. Graužinienė siūlo sumažinti išeitines Seimo nariams

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė siūlo nuo kitos kadencijos sumažinti išeitines neperrinktiems Seimo nariams, analogiškai pagal naująjį Darbo kodeksą.

L.Graužinienė įregistravo Seimo statuto pataisą, kad išeitinė išmoka kadenciją baigusiam ir neperrinktam parlamentarui būtų dviejų vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio. Už nepilnai išbūtą kadenciją eksparlamentaras gautų pusės mėnesio dydžio atlyginimo išmoką.

Šiuo metu neperrinktam Seimo nariui išmokama tiek vidutinių atlyginimų dydžio išeitinė išmoka, kiek metų nepertraukiamai truko jo kadencija Seime. Taip pat nustatyta, kad išeitinė išmoka yra ne mažesnė kaip dviejų ir ne didesnė kaip šešių vidutinių mėnesinių parlamento atlyginimų dydžio.

Eilinio Seimo nario pareiginė alga be priedo už tarnybos valstybei stažą dabar siekia 2,5 tūkst. eurų, komiteto pirmininko – 2,8 tūkst. eurų, Seimo vicepirmininkų ir opozicijos lyderio – 2,9 tūkst. eurų, Seimo pirmininko – 3,3 tūkst. eurų.

L.Graužinienė siūlo, kad jos pataisa įsigaliotų nuo sausio, t.y. ji galiotų tik kitos kadencijos parlamentarams. Aiškinamajame rašte L.Graužinienė tvirtina, kad pataisas parengė pagal naujojo Darbo kodekso tvarką. Darbo santykius liberalizuojantis kodeksas įsigalioja nuo sausio 1-osios.

Pasak Seimo pirmininkės, naujajame Darbo kodekse nustatyta, kad atleidžiamam darbuotojui turi būti išmokėta dviejų jo vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinė išmoka, tad reikia suvienodinti išeitinių išmokų darbuotojams ir Seimo nariams reguliavimą, nedarant naujų išlygų.

Išeitines išmokas gauna kitai kadencijai neperrinkti ar rinkimuose išvis nedalyvavę parlamentarai. Šiemet į parlamentą nebegrįšiančių politikų bei padėjėjų išeitinėms išmokoms yra rezervuota per 1,8 mln. eurų.

Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną, į pirmąjį posėdį naujasis parlamentas turėtų susirinkti lapkritį. Per 2012 metų rinkimus į Seimą nebuvo perrinkti 63 parlamentarai, 2008 metais – 67 parlamentarai iš 141.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gince

gince portretas
Kokios išeitinės,jei seime dirba pagal terminuotą sutartį.

v

v portretas
jokiu iseitiniu,uztektinai prisiplese,gana!

Aušra

Aušra portretas
Šimtas kartų TAIP, bet manau, kad čia eilinis lindimas i užp....... prieš rinkimus. Jie niekaip neapsipranta, kad rinkėjai irgi protauja
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių