L. Graužinienė: R. Masiulis iš manęs išgirdo pasiūlymą tapti ministru

Prezidentė Dalia Grybauskaitė daugelį nustebino paskirdama nepartinį bendrovės „Klaipėdos nafta“ vadovą Roką Masiulį energetikos ministru. Premjeras Algiradas Butkevičius pareiškė, kad Vyriausybėje prasidėjo staigmenų metas. Apie staigmenas valdžioje – žurnalisto Edmundo Jakilaičio pokalbis su Seimo pirmininke ir Darbo partijos pirmininke Loreta Graužiniene.

– Ponia Graužiniene, pasakykite atvirai, kas pirmas Jums paminėjo Roką Masiulį kaip kandidatą į ministrus?

– Aš pati. Roką Masiulį labai seniai pažįstu, jau nuo 1997–1998 metų. Mūsų keliai susikirsdavo profesinėje veikloje. Jį vertinu kaip sąžiningą ir kompetentingą žmogų. Džiaugiuosi, kad jis sutiko būti kandidatu į ministrus, o dabar jau sveikiname jį tapus ministru.

– Rokas Masiulis iš Jūsų išgirdo pasiūlymą tapti ministru? Papasakokite apie pokalbį su juo.

– Rokas Masiulis apsilankė pas mane, mes daug kalbėjome apie energetikos sektorių, energetikos politiką. Jo matymai sutapo su Vyriausybės programos gairėmis, ir mes džiaugiamės, kad kompetentingas žmogus įsiliejo į ministrų komandą. Manau, visoms pusėms jis tinkamas žmogus – tiek Darbo partijai, tiek premjerui, tiek prezidentei.

– Daugelis akyliau politiką stebinčių žmonių galėjo susidaryti įspūdį, kad tai prezidentės pasirinkimas, o Jūs ir Darbo partija buvote pastatyti prieš faktą ir su tuo teko susitaikyti. Tačiau Jūs sakote, kad tai Jūs suradote kandidatą, pasiūlėte premjerui, o jis – prezidentei.

– Nenoriu nieko įrodinėti, man svarbu, kad kompetentingas žmogus užims ministro postą. Prezidentė siūlė kitus žmones, premjeras taip pat turėjo savo nuomonę, tačiau priimti sprendimą palikta Darbo partijai, ir mes pasiūlėme Roką Masiulį. Prezidentė teikė prioritetus energetikos ministro kandidatūrai – kokios kompetencijos žmogų ji norėtų matyti poste.

– Jūs supratote, kad Darbo partijoje tokių nėra?

– Nesakau, kad nėra. Bet tam, kad būtų tęsiami svarbūs projektai, norėjosi, kad žmogus iš karto galėtų pradėti dirbti. Juolab kad suskystintų gamtinių dujų terminalas yra nacionalinės svarbos klausimas. Viskas atsistoja į savo vietas. Ministras ketvirtadienį prisieks ir pradės dirbti.

– O Jūsų partijai netrukdo faktas, kad Rokas Masiulis su Darbo partija susijęs tiek pat, kiek Jūs su Tėvynės sąjunga?

– Man svarbu, kad Roko ir mūsų principai nesiskiria, matymas yra vienodas. Džiaugiuosi, kad tokios kompetencijos žmogus užims ministro pareigas ir dirbs Lietuvai. Tai yra svarbiausia.

– Gana netikėtas Darbo partijos sprendimas. Kaip į tai reagavo Jūsų kolegos? Juk dėl ministro kandidatūros rinkotės į partijos tarybos posėdį pirmadienio vakarą?

– Kadangi prezidentė pirmadienį turėjo išskristi į Niujorką, prieš partijos tarybos posėdį sukvietėme prezidiumą ir jame buvo priimtas sprendimas.

– Suprantu, kad tarybos posėdis atrodė tragikomiškai? Jūs dar praėjusią savaitę pati sakėte, kad ministro kandidatūra paaiškės tik po partijos tarybos posėdžio.

– Galiu nuraminti – viskas gerai. Tarybos posėdyje ministras Rokas Masiulis prisistatė ir buvo palydėtas plojimais. Jam palinkėta sėkmės.

– Jums malonu, kad Jūsų sprendimus, jei jie iš tiesų Jūsų sprendimai, sveikina Tėvynės sąjunga? Nes Dainius Kreivys, būdamas ministru, paskyrė savo bičiulį Roką Masiulį „Klaipėdos naftos“ vadovu?

– Paskyrė ne Kreivys, o Arvydas Sekmokas, tuomet buvo ieškoma specialistų. Rokas Masiulis niekada nebuvo partinis kandidatas, jis specialistas. Manau, ir dabar tęstinumas yra išlaikomas. Malonu, kad visos politinės jėgos sveikina mūsų pasirinkimą. Tai reiškia, kad jis buvo geras.

– Čia dabar Darbo partijos nauja tendencija? Kad ir skiriant viceministrus – neieškoti partinių kandidatų, o specialistų, kurie neturi nieko bendra su partija, tačiau yra kompetentingi vienoje ar kitoje srityje?

– Visi viceministrai yra partiniai, išskyrus žemės ūkio. Jį pasiūlė ministrė, ir mes patvirtinome, nes žmogus buvo dirbęs ministerijoje.

– Ponia Graužiniene, Energetikos ministerija dabar nutolo nuo Darbo partijos? Ministras nepartinis, neturi nieko bendra su Jūsų partija. Panašu, kad dabar ministerijos nekontroliuosite?

– Ministerijos nėra partijų nuosavybė. Ministras turi dirbti komandoje ir vykdyti Vyriausybės programą. Energetikos ministerija yra be galo svarbi valstybei, ypač dabar, kai geopolitinė situacija labai sudėtinga. Uždaviniai yra dideli ir atsakingi. Aš tikrai galiu garantuoti už žmogų, kurį teikiau, pristačiau partijos prezidiumui ir tarybai. Jis tinkamai atstovaus Lietuvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Renėį

Renėį portretas
Labai įdomu,kodėl Griaužnienė taip intensyviai akcentuoja,kad būtent ji stengėsi ministru paskirti tą Masiulį?Iki šiol atrodė,kad ji labiau norėjo prakišti savo partietį,akcentuodama,kad jie turi net penkis tam darbui tinkamus savus žmones.Bet,matyt,Prezidentė nesutiko,kad į tokias svarbias pareigas įlįstų dar vienas nusikalstamos partijos atstovas.O Seimo pirmininkė,ko gero, kaip visada meluoja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių