L. Graužinienė: policijos reformai nebuvo skirta pakankamai pinigų

  • Teksto dydis:

Policijos reformai nebuvo skirta pakankamai pinigų, trečiadienį pareiškė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Kiekviena reforma turi būti pagrįsta finansiniais ištekliais. O tų finansinių išteklių pilnai reformai nebuvo skirta ir buvo visada įrodinėjama, kad galima susitvarkyti vidiniais resursais“, - Žinių radijui sakė parlamento vadovė.

„Žmonių saugumo užtikrinimas (...) yra svarbiausia, o ne taupyti vieni kitų sąskaita tam, kad liktų kažkuriam rajone vienas ar du policininkai ir žmonės negalėtų prisikviesti pagalbos, jeigu reikia“, - kalbėjo L.Graužinienė.

Ji teigė, kad vykdant reformą reikia užtikrinti ne tik didesnį pareigūnų reagavimo greitį, bet ir tai, jog „pareigūnas gerai jaustųsi atlikdamas savo pareigą“.

Tai Seimo pirmininkė kalbėjo po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino policijos generalinį komisarą Liną Pernavą reformą tęsti tik įsitikinus, jog pirmųjų jos etapų metu iš tikrųjų buvo pagerintas policijos darbas ir buvo padidintas žmonių saugumas.

Praėjusią savaitę pareigūnų profesinės sąjungos išsiuntė kreipimąsi į šalies vadovus, kuriame baiminasi atleidimų, neproporcingai padidėsiančio darbo krūvio ir atsirasiančių naujų funkcijų. Pareigūnai nepatenkinti planais tyrėjams regioninėse policijos įstaigose priskirti nebūdingų funkcijų - užtikrinti viešąją tvarką, patruliuoti, nes tam pasirengę ne visi pareigūnai. Pareigūnų teigimu, dėl to sumažės išaiškinamų nusikaltimų, sumažės ikiteisminio tyrimo kokybė.

Pertvarkant policiją planuojama sujungti viešosios ir kriminalinės policijos skyrius rajoniniuose padaliniuose, tai jau padaryta keliuose komisariatuose. Vienas reformos tikslų – padidinti patruliuojančių pareigūnų skaičių nuo šiuo metu esančių 1,6 tūkst iki 3 tūkst., iki 2020-ųjų pasiekti, kad mažiausias pareigūnų darbo užmokestis būtų tūkstantis eurų.

Policijos generalinis komisaras jau anksčiau yra įvardijęs, kad po reformos iš beveik penkių dešimčių buvusių areštinių šalyje planuojama palikti 15, iš 80 policijos budėtojų skyrių palikti 10. Policijos departamentas nurodo, kad ketinama daugiau lėšų skirti pareigūnų fiziniam ir psichologiniam pasirengimui, kvalifikacijos kėlimui, darbo priemonėms.

L.Pernavas gindamas pertvarką yra sakęs, kad pokyčiams labiausiai priešinasi „miegantys“ pareigūnai.

Jis sako, kad reformos tikslas - greitesnis reagavimas į įvykius ir didesnis dėmesys nukentėjusiems. Komisaras nekalba apie reformos stabdymą ir žada, kad sujungiant viešąją ir kriminalinę policiją aukštesnės grandies pareigūnai nebus atleidžiami.

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 9 tūkst. policijos pareigūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių