L. Graužinienė: pauzė svarstant projektus dėl pavardžių leis rasti geriausią variantą

  • Teksto dydis:

Pauzė svarstant projektus dėl originalios vardų ir pavardžių rašybos dokumentuose padės rasti geriausią variantą, sako Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Seimas paskutinę sesijos dieną planavo grįžti prie diskusijas keliančio pavardžių rašybos klausimo, tačiau jis išvakarėse išbrauktas iš darbotvarkės. „Kadangi susidaro keleto įstatymų paketas, bendru sutarimu buvo nuspręsta šį klausimą perkelti į rudens sesiją, kad būtų galima sklandžiai apsvarstyti ir išklausyti visas politines nuomones ir primti patį teisingiausią sprendimą“, - antradienį per spaudos konferenciją Seime sakė L.Graužinienė.

Seime svarstomi du alternatyvūs Vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose projektai: vienas leidžia asmens dokumentuose naudoti lotyniškos abėcėlės raides x, w, q, kitas įteisintų originalią pavardžių rašybą papildomame paso puslapyje.

Seimo pirmininkė pati sakė dar neturinti susidariusi nuomonės, kaip reikėtų spręsti vardų ir pavardžių rašybos dokumentuose klausimą. „Manau, kad pasielgta labai teisingai, nes bus vasara, galėsime daugiau padiskutuoti ir aš pati galėsiu susitikti su Kalbos komisijos atstovais, dar kartą išgirsti iš jų, kur yra, jų manymu, tam tikrų trukdžių ar neatitikimų. Šiandien nuomonės dar negaliu atsakyti, nes turiu įsigilinti, susitikti su Kalbos komisija ir jų nuomonę išgirsti“, - sakė parlamento vadovė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) rašant Lietuvos piliečių vardus ir pavardes asmens dokumentuose siūlo leisti naudoti lotyniškos abėcėlės raides, jeigu jie šiais rašmenimis įrašyti dokumento šaltinyje. Šį projektą inicijavo keli socialdemokratai.

Alternatyvų konservatoriaus Valentino Stundžio kartu su grupe Seimo narių pasiūlytą projektą, kuris originalią pavardžių  rašybą leistų tik papildomame paso puslapyje, pagrindinis komitetas siūlo atmesti, nes deklaruoja paramą liberaliajam variantui.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę, pavyzdžiui, raidę „w“. Pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija laikosi pozicijos, kad trys raidės - q, w ir x - galėtų būti rašomos tik Lietuvos piliečių, susituokusių su užsieniečiais ir tokių sutuoktinių vaikų, bei Lietuvos pilietybę įgijusių užsieniečių dokumentuose.

Liberalios pavardžių  rašybos kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.
2010 metais Seimas atmetė tuometinio konservatoriaus premjero Andriaus Kubiliaus pateiktą Vardų ir pavardžių dokumentuose įstatymo projektą, kuriuo būtų leista originali pavardžių rašyba lotyniško pagrindo rašmenimis.

Pernai balandį susitikęs su tuometiniu Lenkijos premjeru Donaldu Tusku A.Butkevičius žadėjo, kad įstatymas dėl pavardžių rašybos bus priimtas vėliausiai 2014 metų gegužę. Šiemet balandį A.Butkevičius interviu Lietuvos lenkų radijui „Znad Wilii“ žadėjo, kad projektas Seimui bus pateiktas šių metų gegužę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių