Kyšininkavimu įtariamas Utenos meras lieka nušalintas nuo pareigų

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos teismas penktadienį atmetė kyšininkavimu įtariamo Utenos mero Alvydo Katino gynėjo skundą dėl nušalinimo nuo mero pareigų dviem mėnesiams.

Atmesdamas skundą teismas pažymėjo, kad A.Katinas yra įtariamas padaręs nusikalstamą veiką pasinaudodamas einamomis pareigomis, su tomis pareigomis susijusiomis pažintimis bei galima įtaka kitiems savivaldybės ar jai pavaldžių įmonių darbuotojams, pranešė teismas.

Teismo įsitikinimu, A.Katiną nušalinus nuo mero pareigų, jam būtų užkirstas kelias daryti įtaką kitiems su byla susijusiems asmenims ar trukdyti baudžiamajam procesui, o jo galimai padaryta nusikalstama veika būtų ištirta greičiau ir nešališkiau.

Aukštesnysis teismas pabrėžė, kad byloje esančių duomenų pakanka konstatuoti, jog Panevėžio miesto apylinkės teismo nutartis laikinai nušalinti nuo pareigų Utenos merą A.Katiną yra pagrįsta.

„Apylinkės teismas pagrįstai skundžiama nutartimi nustatė laikino įtariamojo nušalinimo nuo jo eitų pareigų terminą dviem mėnesiams, ši nutartis pakankamai motyvuota, taikant minėtą priemonę teisės aktų normų reikalavimai nepažeisti, todėl pripažįstama, jog keisti ar naikinti Panevėžio miesto apylinkės teismo 2015 m. lapkričio 2 d. nutartį skunde nurodytais motyvais nėra pagrindo“, – rašoma teismo nutartyje.

Meras nuo pareigų nušalintas atliekant tyrimą dėl galimo kyšininkavimo. Jam taip pat skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Seimas pradėdamas rudens sesiją nutarimu kreipėsi į Konstitucinį  Teismą prašydamas įvertinti nuostatą, kuri nenumato draudimo ar kokių nors papildomų kriterijų, neleidžiančių neribotam laikui nuo pareigų nušalinti tiesiogiai išrinktą valstybės politiką. Kreipimesi keliamas klausimas, ar galima neleisti tiesiogiai išrinktam valstybės politikui eiti pareigų, kai jis yra patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, nes toks asmuo nelaikytinas padariusiu nusikalstamą veiką, kol įstatymų nustatyta tvarka įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu nėra pripažintas kaltu dėl tokios veikos padarymo. KT šį prašymą priėmė nagrinėti.

Konstitucija numato, kad „Seimo nutarimas ištirti, ar teisės aktas sutinka su Konstitucija, sustabdo šio akto galiojimą“.

Tuo metu Panevėžio apylinkės teismas nurodė atsižvelgęs į KT išaiškinimą, jog nuostata, leidžianti pareigūną nušalinti nuo pareigų, tam tikromis aplinkybėmis gali būti taikoma.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai siekia išsiaiškinti, ar meras iš vienos akcinės bendrovės vadovo nereikalavo kyšio kito asmens naudai. STT šioje korupcijos byloje įtarimus yra pateikusi A.Katinui, taip pat - iš pareigų pasitraukusiai ministro pirmininko sekretoriato vadovei Džiuljetai Žiugždienei. BNS žiniomis, Utenos meras iš vienos bendrovės įtariamas reikalavęs kyšio D.Žiugždienės naudai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Sekantis,užeik į darbo birža.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių