Kurie iš silpnesniųjų perlips Seimo rinkimų barjerą?

Tarp balansuojančių ant patekimo į Seimą ribos politinių partijų daug šansų viršyti apklausų skaičius ir net „papjauti“ konkurentus turi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) bei Antikorupcinė Kristupo Krivicko ir Naglio Puteikio koalicija.

Pastaroji, pasak LRT.lt kalbintų pašnekovų, gali būti mirtinas pavojus partijai „Tvarka ir teisingumas“. Kaip susiklostys likusių partijų rezultatai, priklausys nuo aplinkybių.

Naujausia dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa parodė, kad populiariausių partijų trejetukas nesikeičia. Likus kiek mažiau nei mėnesiui iki Seimo rinkimų, jei rinkimai į Seimą vyktų kitą sekmadienį, geriausiai pasirodyti turėtų Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Tėvynės sąjunga. Į Seimą, remiantis apklausos duomenimis, turėtų patekti ir Darbo partija. Likusios partijos balansuoja ant patekimo į parlamentą ribos.

Antikorupcinė Kristupo Krivicko bei Naglio Puteikio koalicija

Ši partija, pasak politologų, renka protesto balsus ir esą gali būti protesto balsų prieš sistemines partijas išraiška. Koalicijos populiarumas rugsėjo mėnesį siekia 4,7 proc., tačiau, pasak bendrovės „Vilmorus“ vadovo Vlado Gaidžio, ketinančių ir žinančių už ką balsuoti duomenys rodo, kad už šią partiją pasiryžę balsuoti 7,4 proc. rinkėjų – pagal Seimo rinkimų įstatymą, koalicijoms per rinkimus reikia įveikti 7 proc. barjerą.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė sako, kad, jei ši koalicija išlaikys tokį pulsą ir sugebės ištransliuoti pagrindinę kovos su korupcija žinią, o kitų partijų skandalų fonas liks pakankamai ryškus, šansų patekti į Seimą ši koalicija išties turi. „Kita vertus, klausimas, ką rinkėjas pasirinks, atėjęs balsuoti. Koalicijai reikia gauti bent 7 proc., todėl drąsiai prognozuoti jų patekimo į Seimą negalima“, – LRT.lt komentavo politologė.

Savo ruožtu dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris sako, kad iš „antrojo ešelono“ partijų ši koalicija ir LLRA-KŠS turi bene daugiausiai šansų būti Seime.

„Visada maniau, kad N. Puteikio su K. Krivicku perspektyvos pernelyg nuvertinamos ir neįvertinamos – šią mano nuomonę patvirtina dabartiniai jų reitingai, kurie dar turi perspektyvą kilti. Violetinio mentaliteto ir lygmens rinkėjai juk niekur nedingo, ir Saulius Skvernelis su Ramūnu Karbauskiu jų negali patenkinti – bent jau visų. Taigi jei ne septynių procentų barjeras, šių kraštutinių populistų šansai tapti parlamentine jėga būtų tiesiog puikūs. Tiesa, dar yra Aušra Maldeikienė pas Darių Kuolį, bet tai nedidelis trukdys N. Puteikiui. Taigi manau, kad šios publikos šansai perkopti net ir koalicinį barjerą yra tikrai neblogi“, – įvertino V. Bruveris.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga

„Vilmorus“ apklausa rodo, kad LLRA-KŠS sulauktų 2 proc. palaikymo nuo visų apklaustųjų, tačiau, pasak V. Gaidžio, jei pažiūrėtume, už ką pasiryžę balsuoti tie, kurie tikrai žada ateiti prie balsadėžių, šios partijos reitingas būtų aukštesnis – 3,1 proc. „Šios partijos rinkėjus ne taip paprasta apklausti – Vilniuje galbūt lengviau, o kitose vietovėse – kebliau. Manau, jie turi neblogus šansus, jų rinkėjai yra mobilizuoti“, –LRT.lt kalbėjo sociologas.

Politologė R. Urbonaitė sutinka, kad ši partija turi nišinį rinkėją ir esą viskas priklausys nuo to, kaip jį pavyks mobilizuoti bei koks bus bendras rinkėjų aktyvumas. „Jei bendras aktyvumas bus žemas, o LLRA-KŠS gerai mobilizuos savo rinkėjus, ši partija turi nemažai šansų patekti į Seimą“, – prognozavo R. Urbonaitė.

Politikos apžvalgininkas V. Bruveris sako, kad jį stebina keistai per žemi LLRA-KŠS reitingai. „Tam nėra jokių man aiškių objektyvių priežasčių. Greičiau priešingai – pastaraisiais metais jų elektoratas tik augo ir stiprėjo. Galbūt visos politinės kontroversijos, susijusius su jų lyderiu, pakišo koją, bet juk jos nėra svarbios būtent jų rinkėjui. Manau, ši jėga turėtų bent jau išlikti parlamentine jėga“, – teigė V. Bruveris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joana

Joana portretas
Ponui Krivickui reikėtų slėptis dėl laidų apie Venckienės gynimąm kur dėl jos sugalvotų nesąmonių žuvo daug žmonių.

Pilietis

Pilietis portretas
Aš balsuosiu už konservatorius, o Puteikis su krivicku tegul eina į STT, jeigu nori realiai kovoti su korupcija, bet ne malti liežuviais. Kita Valinsko atmaina.

o

o portretas
as nebalsuosiu uz krivicka,o uz puteiki balsuociau,bet ....jau apsisprendziau uz kita partija balsuoti ,tad sekmes puteikiui
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių