Kultūros viceministru pasirinko teisininką

Po to, kai iš Darbo partijos kuruojamos Kultūros ministerijos atsistatydino partijos narys Vytautas Vigelis, jau sutarta dėl naujo kandidato. Juo tapo teisininkas Arnas Neverauskas.

Darbą jau pradėjo

Anot kultūros ministro patarėjos Dalios Vencevičienės, Specialiosios tarnybos jau pateikė pažymas apie A.Neverauską. Ministrui Šarūnui Biručiui vakar po Darbo partijos prezidiumo posėdžio pasirašius atitinkamą įsakymą, viceministras darbą pradeda jau šiandien.

"Viceministras kuruos autorių teisių ir informacinės visuomenės sritis, todėl teisininko išsilavinimas ir teisinio darbo patirtis lėmė, kad ministras pasirinko šią kandidatūrą", – dėstė D.Vencevičienė. Ar viceministras kuruos regionus – būtent šią sritį, kuri buvo paskirta V.Vigeliui, ministras nuspręs šiandien.

Šiuo metu panašias pareigas eina ir viceministrė Patricija Poderytė. Jos pareigų aprašyme nurodoma, kad jos apima valstybės politikos visuomenės informavimo, autorių teisių ir gretutinių teisių, tautinių mažumų politikos koordinavimą bei valstybės politikos valstybinės kalbos srityje koordinavimą ir įstaigų prie ministerijos pagal atitinkamai priskirtas sritis veiklos koordinavimą ir kontroliavimą.

D.Vencevičienės tikinimu, viceministrė kuruos profesionalaus meno sritį, ir viceministrų darbai nesidubliuos.

Neabejoja kompetencija

Mykolo Romerio universiteto teisės magistras A.Neverauskas yra buvęs Seimo nario padėjėju, o iki šiol dirbo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Jis atstovavo ministerijai derybose su ES, Europos Tarybos darbo grupėse, taip pat rengdavo sutartis dėl mokslinių tyrimų ir užsakomųjų darbų vykdymo. Gegužę jis tapo Vyriausiosios rinkimų komisijos nariu.

Nors A.Neverauskas neturi su kultūra susijusios darbo patirties, anot BNS, Š.Birutis neabejojo jo kompetencija. "Kultūra nėra menas, kaip kai kas bandė Lietuvoje daug kartų teigti. Kultūra yra gerokai platesnė sąvoka, definicija, kuri apima labai daug įvairių sričių, ir mano išvardytose srityse be teisinio išsilavinimo darbas būtų neįmanomas", – sakė ministras.

Pats A.Neverauskas teigia, jog viceministro darbe bus naudinga pritaikyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įgytą europinio darbo patirtį.

"Sritys, aišku, yra sudėtingos, bet stengsiuosi, įsigilinęs į jas, su jaunatviška ambicija ir entuziazmu imtis darbų", – BNS citavo viceministrą.

Dėmesys autorių teisėms

Viceministras su ministru Š.Biručiu, D.Vencevičienės teigimu, jau aptarė artimiausius darbus. Tarp šių darbų – modernizuoti kolektyvinio administravimo sistemą ir suderinti ją su ES direktyva, taip pat parengti įstatymą, kuris reglamentuos autorių ir gretutinių teisių kolektyvinio administravimo organizacijų veiklą.

Dar vienas darbas, dėl kurio jau sutarta – parengti autorių ir gretutinių teisių gynimo mechanizmus, kurie derėtų su modernizuojama autorių teisių sistema ES lygiu.

"Tai reiškia, kad intensyviai dirbsime su autorių teisių gynimu interneto erdvėje, kad interneto paslaugų teikėjai užtikrintų autorių teisių apsaugą. Taip pat sudarysime sąlygas kurtis legalioms interneto prieigoms ir užtikrinsime, kad nebūtų taikomas teritorinis principas", – vardijo D.Vencevičienė.

Numatytų darbų sąraše taip pat nurodoma, kad prie Kultūros ministerijos bus steigiama Ginčų nagrinėjimo komisija, kuri nagrinės ginčus dėl tarifų, sutarčių sąlygų, kylančius nesutarimus tarp organizacijų. Tai, anot D.Vencevičienės, bus visiškai naujas sprendimas ir naujas darinys.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių