A. Kubilius kandidatuoja į Europos Tarybos generalinio sekretoriaus pareigas

Lietuvos kandidatas į Europos Tarybos generalinius sekretorius parlamentaras Andrius Kubilius buvo oficialiai pristatytas Europos Tarybos šalių narių ambasadoriams, reziduojantiems Lietuvoje. Užsienio reikalų ministerijoje įvykusiame susitikime Andrius Kubilius pateikė savo Europos Tarybos veiklos viziją ir prioritetus.

A. Kubilius pabrėžė, kad Europos Taryba yra pagrindinė institucija Europos kontinente, kurianti, įgyvendinanti ir ginanti fundamentalius europietiškų vertybių standartus žmogaus teisių, teisinės valstybės ir demokratijos srityse. Organizacija turi išvysčiusi svarius instrumentus žmogaus teisių ir teisinės valstybės srityse, tokius kaip Europos Žmogaus Teisių Teismas ir Venecijos komisija, reikia ieškoti būdų, kaip sustiprinti institucinį dėmenį demokratijos apsaugos srityje, kuris padėtų šalims narėms atsilaikyti prieš populizmo, radikalizmo ir kitus iššūkius demokratijai.

Siekiant efektyvios, skaidrios ir laikmečio iššūkius atitinkančios organizacijos, svarbu tęsti pradėtas Europos Tarybos reformas, stiprinti jos matomumą ir autoritetą. Europos Taryba yra sutelkusi išskirtinį intelektualinį kapitalą, kad galėtų lyderiauti ir tokiose srityse kaip žmogaus teisių, teisės į privatumą apsaugą artėjančioje naujųjų technologijų eroje.

Pristatydamas A. Kubilių užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pažymėjo puikius Lietuvos kandidato lyderystės ir valdymo įgūdžius, gebėjimus rasti kompromisus, kurie būtini Europos Tarybos generaliniam sekretoriui siekiant spręsti iššūkius, su kuriais susiduria organizacija.

„A. Kubilius, du kartus ėjęs Lietuvos ministro pirmininko pareigas ypatingai sunkiais valstybei laikotarpiais, turi ne tik politinę patirtį, bet ir strateginį matymą, kuris ypač reikalingas Europos Tarybai kovojant su šiandienos iššūkiais“, - sakė diplomatijos vadovas, pristatydamas Lietuvos kandidatą.

Kalbėdamas apie Europos Tarybos ateitį, A. Kubilius atkreipė dėmesį, kad svarbiausia po Antrojo pasaulinio karo sukurtos organizacijos misija - vertybinė.

„Būtent tokią - pamatines vertybes puoselėjančią ir ginančią - organizaciją įsteigti paskatino karo destrukcijos Europoje patirtis ir įsitikinimas, kad demokratinės valstybės tarpusavyje nekariauja, kad valdžia negali uzurpuoti piliečių, kad visi žmonės turi lygias teises į pamatines teises ir laisves. Šios problemos buvo aktualios prieš 70 metų ir jos išlieka aktualios ir dabar - nemažai Europos šalių susiduria su iššūkiais demokratijai, to nuneigti negalime. Norime, kad mes ir ateinančios kartos gyventų taikioje, vieningoje ir laisvoje Europoje, todėl reikia gyvybingos, efektyviai veikiančios ir autoritetingos Europos Tarybos ne tik šiandien, bet ir po daugelio dešimtmečių“, - pabrėžė kandidatas į Europos Tarybos vadovus.

Kandidatus į Europos Tarybos generalinius sekretorius teikia Europos Tarybos Ministrų komitetas iš vienos ar daugiau šalių narių vyriausybių pateiktų pretendentų. A. Kubiliaus kandidatūrą apsvarstė Europos šalių konservatorius vienijanti Europos liaudies partija.

Europos Tarybos generalinis sekretorius renkamas penkeriems metams. Jis atsako už Europos Tarybos veiklos strateginį planavimą, biudžeto vykdymą ir Ministrų komiteto sprendimų įgyvendinimą, vadovauja kasdieniam organizacijos ir sekretoriato darbui. Kiekvienais metais Ministrų komitetas tvirtina Tarpvyriausybinę veiklos programą, kurią parengia generalinis sekretorius, remdamasis organizacijos veiklos prioritetais. Generalinis sekretorius atsako už šios programos įgyvendinimą.

2014 m. Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje penkerių metų kadencijai generaliniu sekretoriumi buvo išrinktas buvęs Norvegijos premjeras Thorbjornas Jaglandas. Jo kadencija baigiasi 2019-aisiais.

A. Kubilius yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Seime ir buvęs šios partijos pirmininkas. A. Kubilius 1999-2000 ir 2008-2012 metais ėjo ministro pirmininko pareigas.

Šiemet 70 metų įkūrimo metines mininti Europos Taryba - 1949 m. sukurta Europos politinė organizacija, kurios pagrindinis tikslas - skatinti bendrų demokratinių principų puoselėjimą Europoje remiantis Europos žmogaus teisių konvencija ir kitais tarptautiniais dokumentais, ginti žmogaus teises, demokratijos ir teisinės valstybės principus.

Europos Taryba buvo pirmoji tarptautinė Europos organizacija, į kurią Lietuva įstojo atkūrusi nepriklausomybę, ir narystė joje tapo svarbiu politiniu laimėjimu. Lietuvai visada buvo svarbus šios organizacijos politinis palaikymas - Europos Taryba niekada nepripažino sovietų įvykdytos Baltijos valstybių okupacijos ir aneksijos. Šiandien Europos Taryba vienija 47 Europos valstybes.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Babunė

Babunė portretas
Ja, ja, jam tikrai reikia barzdos. Jeigu ne tokios vešlios kaip Markso, tai bent kaip Lenino, nors iš bėdos tiktų kaip Cho še Mino.Tai jam priduotų autoriteto ir praslystų be konkurencijos.Visa kita tai durnių laivas.

Anarchistas

Anarchistas portretas
Jam tik barzdikės trūksta, ir išvaizda, ir protu, ir siekiais, be to dar ir ekonomikos vadovėlius rašo, konservatyvių pažiūrų, garsus Europos politikas, tikras Leninas, tokiems tik ir vadovaut visai Europai. O kiek jo fanų? Ir visi glušpetriai už ir su juo.

NA NA

NA NA  portretas
kaip sako Lietuviai ,: nusikaltėlį kubilių , nusikaltėliai landsberginiai, deleguoja Europą plėšti ,tik vargu ar kitos valstybės išdrįs apiplėšti savo gyventojus ir nugramzdinti į bedugnį skurdą ,kaip tai padarė landsberginių kgbistų gauja Lietuvos žmonėms ir jos ekonomikai ,,,,Briuselis ,jau bandė tai padaryti su Graikais , Italais , Prancūzais , matom kas gavosi ir vyksta ,,,sėkmės landsberginiams atsikratyti įkalčiais ,dar ir šimonytę ,grybauskaitę galite išsiųsti pas žydus į Briuselį ,,,,
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių