A. Kubilius: jei tavęs kažkas neprižiūri, tai gundaisi nusikaltimui

Seime atsiranda vis naujų siūlymų keisti politinių kampanijų finansavimo įstatymą. Vienais siūlymais raginama, kad partijų finansus kontroliuotų ne Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), o Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) arba Finansinių  nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), kituose teigiama, kad prieš penkerius metus įvestas draudimas partijas finansuoti juridiniams asmenims nepasiteisino.

Apie visa tai – laidoje „Dėmesio centre“ pokalbis su Seimo opozicijos lyderiu Andriumi Kubiliumi, Liberalų sąjūdžio frakcijos nariu Andriumi Mazuroniu, socialdemokratų vicepirmininku Gediminu Kirkilu ir „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovu Sergejumi Muravjovu.

– Pone Kubiliau, jūs siūlote dar labiau griežtinti politinių kampanijų finansavimo kontrolę, ją perduodant institucijoms, kurios užsiima nusikaltimais, o ne reguliaria kontrole. Kodėl?

Jos užsiima ir nusikaltimų prevencija. Mano įsitikinimu šiandieninė priežiūra, kurią vykdo VRK yra visiškai neefektyvi. Pavyzdžiui, pernai per savivaldos rinkimus pastebėjus, kad Darbo partijos kandidatai Vilniuje finansuoja savo kampaniją didesnėmis lėšomis, nei turėjo sutaupę, mes kreipėmės į VRK, kad tokį akivaizdų faktą imtųsi tirti, tai tiria iki šiol. Tokios kontrolės nebuvimas ir gundo kai kurias partijas naudoti neteisėtus būdus ir metodus. O pats įstatymas, manau, yra naudingas, reikšmingas. Partijos, kurios elgiasi sąžiningai, jaučiasi žymiai laisvesnės. Jos nebesijaučia priklausomos nuo poreikio prašyti verslo kokios nors paramos. Todėl biudžetinis finansavimas, kaip ir daugelyje Skandinavijos šalių ar Vokietijoje, yra labai praskaidrinantis visą politinę erdvę, bet šalia reikalinga griežtesnė priežiūra.

– Pone Muravjovai, draudimas juridiniams asmenims remti politines partijas pasiteisino?

Manau, kad pasiteisino. Visai neseniai pasirodė Audingos Baltraitienės studija, kurioje ji teigia, kad draudimas remti politines partijas galėjo atnešti iki milijardo litų naudos mūsų valstybei. Verslas, kuris iki 2012 m. finansavo politines partijas, pradėjo rečiau laimėti viešuosius pirkimus ir jie pradėjo laimėti su mažesniais įkainiais. Kalbame apie labai didelius pinigus, tai yra gera žinia. Bet neverta sustoti vien šioje vietoje, nes verslas siekia daryti įtaką. Tai yra visiškai normalu, kad verslas nori dalyvauti valstybės valdyme, tik klausimas, kokie yra mūsų kiti žingsniai. Aš manau, kad būtina užtikrinti tinkamą lobistinės veiklos reguliavimą ir padaryti taip, kad mes žinotumėme, su kuo susitikinėja mūsų politikai, kokius pasiūlymus jie gauna iš verslo ir kitų interesų grupių.

– Pone Mazuroni, jūs 2011 m. buvote kitoje frakcijoje, bet balsavote „prieš“, sakėte, kad sistema neveiks. Praėjo penkeri metai, ar jūsų nuomone sistema davė rezultatų?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Okupantų liekana Kęstas Br iš per didelio uolumo užsiciklino

Okupantų liekana Kęstas Br iš per didelio uolumo užsiciklino portretas
Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo „Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika“. Taip žmogelis beveik trečdaliu pasididina savo komentarą. Dėl protinio neįgalumo tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių.

Nuomone

Nuomone portretas
Konservatriai turi pinigeliu iki sociai nuo tu laiku kai Wiljamsui atidave Mazeikiu Nafta uz viena lita KUBILIAUS valdymo metu siaubingos makles Ignalinos atlieku saugyklu statyboje Tik kazkodel STT nepakrato Krikscioniu uz aferas

senjoras

senjoras portretas
As noriu ponui Kubiliui priminti ,kad jus visi juk esate prieme priesaika ,ar jau taip greitai pamirsote ,ka ten joje yra svarbaus parasyta ,TAI SAZININGAI TARNAUTI TAUTOS ZMONEMS ,TAI KODEL JUS BADAMAS PREMJERU ,IR PATS PAZEIDINEJOT KONSTITUCIJA ,JEIGU PAZEIDI KONSTITUCIJA VADINASI ESI SULAUZES PRIESAIKA,tokiu politiku kurie tai jau yra padare ,ar dar padarys ju seime neturi buti,neisgalvokit tu visokiu prieziuretoju,o reikia be jokio gailescio salinti is seimo tokius nesvarius politikus.Kada jus mieli ponai suprasit ,kad turit tarnauti ne sau giminem ,o tautai.Visos partyjos jau esate prisidirbusios,arteja rinkimai ir negalvokit ,kad mes esame avinu banda ,taip lengvai patikesim jusu melui.Su didele pagarba senjoras .
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių